Elismerné Grúzia szakadárjait Moszkva

Vágólapra másolva!
Abházia és Dél-Oszétia szakadár grúz tartományok függetlenségének elismerését javasolta hétfőn az orosz felsőház és az állami duma is az államfőnek. Eközben Miheil Szaakasvili grúz elnök kétmilliárd dollárra becsülte az oroszokkal kirobbant fegyveres konfliktus okozta gazdasági károkat.
Vágólapra másolva!

Dél-Oszétia és Abházia függetlenségének elismerését javasolta az orosz szövetségi tanács - a felsőház -, és az állami duma is. Utóbbi egyben egy nemzetközi parlamenti szervezetekhez és a nemzeti parlamentekhez intézett felhívást is elfogadott, amelyben a címzetteket felszólítja a két terület függetlenségének elismerésére. A felhívás szerint csakis közös erőfeszítéssel lehet megakadályozni a grúz vezetés újabb kalandor katonai lépéseit és hozzájárulni a térségbeli stabilitásnak az ENSZ Alapokmányával összhangban való kialakításához.

A parlament két háza csak ajánlást tehet a föggetlenség elismerésére, a végső döntés az alkotmány értelmében az államfő kezében van.

A felsőház egyúttal támogatta Dmitrij Medvegyev elnök, a fegyveres erők legfőbb parancsnoka szándékát is, hogy növeljék a térségben állomásozó orosz békefenntartó kontingens létszámát.

Temur Iakobasvili, a Grúziától elszakadt területek reintegrálásának ügyeiben illetékes grúz államminiszter szerint ugyanakkor nincs igazi jelentősége az orosz parlament Abházia és Dél-Oszétia függetlenségének elismerésre vonatkozó felhívásának. Szerinte, ha Oroszország elismerné a függetlenséget, azzal kísérletet tenne egy etnikai tisztogatás eredményeinek legalizálására.

Eközben megkezdte a működését Grúziában, a szakadár Dél-Oszétián kívüli területen az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kibővített megfigyelő missziójának előőrse. Martha Freeman EBESZ-szóvivő szerint a misszió húsz tagja kapott engedélyt a megfigyelésre a Dél-Oszétián kívüli grúz területeken. Azt, hogy az orosz ellenőrzés alá került szakadár területen belül mikor kezdik meg működésüket, egyelőre nem tudni.

2 milliárd dolláros kár

Legalább 2 milliárd dollár (317 milliárd forint) értékű kárt okozott Grúziának az Oroszország és közte kirobbant fegyveres konfliktus - mondta a brit Financial Times-nak adott interjújában Miheil Szaakasvili grúz elnök. A gazdasági veszteség akár "dollármilliárdokra is rúghat, de jelenleg 2 milliárdról beszélünk" - idézte a lap.

Az államfő szerint a helyreállítási munkák nem csak külföldi pénzügyi támogatást igényelnek, hanem fontos az is, hogy Európa és az Egyesült Államok nyújtson olyan garanciákat, amelyek szertefoszlatják a befektetők esetleges kételyeit.

Annak ellenére, hogy Moszkva pénteken bejelentette a csapatkivonást, orosz alakulatok vasárnap még mindig a szakadár grúz tartomány, Dél-Oszétia határaitól távol, mélyen grúziai területeken állomásoztak.