Repülőjeggyel szabadulna a cigányoktól a cseh Nemzeti Párt

Vágólapra másolva!
Egyirányú repülőjegyet adna a csehországi cigányoknak az ultranacionalista Nemzeti Párt. Cserébe azt várják el, hogy a támogatott romák 2010 végéig ne térjenek vissza Csehország területére. Becslések szerint Csehországban 200-250 ezer roma élhet. A Nemzeti Párt már korábban is azt javasolta, hogy Indiába kellene kitelepíteni őket.
Vágólapra másolva!

Ingyenes repülőjegyet ajánlott fel az ultranacionalista Nemzeti Párt minden romának, aki hajlandó elhagyni Csehországot. "A Nemzeti Párt ma megüzente a Cseh Köztársaságban letelepedett cigány közösségnek, hogy hajlandó anyagilag támogatni minden egyes cigány távozását a Cseh Köztársaságból, menjenek bárhová, Indiától Kanadáig" - olvasható a közleményben, amely hétfőn délután került fel a párt honlapjára.

A romák akkor kaphatnak egyirányú ingyenes repülőjegyet, ha előzőleg írásban kötelezik magukat, hogy "2010 végéig nem lépnek a szuverén Cseh Köztársaság területére". A szélsőségesnek tartott Nemzeti Párt korábban azt javasolta, hogy a romakérdést Csehországban az érintetteknek az "indiai őshazába" való kitelepítésével lehetne megoldani.

"A 2010-es parlamenti választás után erre a nem szokványos megállapodásra már nem lesz szükség" - olvasható a párt honlapján. Nem indokolták meg a 2010-es dátumot. Megfigyelők szerint ez valószínűleg magabiztos célzás arra, hogy a párt, amely már korábban jelezte, hogy indulni kíván a következő képviselőházi választáson, bízik sikerében.

A Nemzeti Párt támogatottsága Csehországban alacsony, és nem várható, hogy 2010-ben bejuthatna a parlamentbe. A pártnak néhány településen van egy-két képviselője a helyi önkormányzatban, és egy kis faluban a polgármestert is ők adják. Belügyminisztériumi becslések szerint a cseh ultranacionalista szervezeteknek mintegy 6-7 ezer aktív tagjuk van.

A csehországi roma szervezetek egyelőre nem reagáltak a Nemzeti Párt közleményére. Ivan Vesely, a Dzeno szövetség elnöke azonban megjegyezte: "Nincs ebben semmi új. A Nemzeti Párt már korábban javasolta, hogy telepítsék ki a romákat Indiába. A régi vicc már nem vicc. Valami eredetibb ötletre lenne szükség."

Csehországban a legutóbbi, 2001-es népszámláláskor mintegy 11 ezer ember vallotta magát romának, becslések szerint azonban valódi számuk 200-250 ezer. Egy országos felmérés szerint a romák egyre inkább leszakadnak a cseh társadalom többségétől, körükben hatalmas méretű a munkanélküliség, és mintegy 80 ezer roma a városok szélén kialakult gettókban él. Ezek kialakulásában nagy szerepe van az önkormányzatoknak is, mert gyakran ők azok, akik egy helyre költöztetik a település problémás lakosait.