Az ellene folyó eljárás megszüntetését kérte a hágai Nemzetközi Törvényszéktől Radovan Karadzic, eljárási hibákra és az ellene irányuló fenyegetésekre hivatkozva egy kedden nyilvánosságra hozott folyamodványban.

"Az eljárás szabályainak sérelme... jogaim megsértése... jogi úton való likvidálásom lehetősége... ezeket a kérdéseket tisztázni kell, mielőtt folytatódna az ellenem folyó per" - áll a vasárnapi keltezésű kérvényben, amelyben végül az említett okok miatt az eljárás megszüntetését kéri a háborús bűncselekményekkel vádolt volt boszniai szerb elnök.

Pere folytatása esetén, a volt boszniai szerb elnök nem számít tisztességes eljárásra, mivel a törvényszéket vele szemben elfogultnak tartja.

A 13 évi bujkálás után elfogott Karadzic egy előző kérvényében és a bíróság előtti első meghallgatása alkalmával is hivatkozott egy állítólagos, Richard Holbrooke amerikai diplomatával kötött megállapodásra, amely állítása szerint mentességet biztosított neki a felelősségre vonás alól, ha eltűnik a közéletből.

Az új kérvényben azt írta: letartóztatásával megsértették ezt a megállapodást, ami viszont szerinte maga után vonja azt is, hogy a NATO-tagállamai "likvidálási" kísérletének eshet áldozatul. Nem valószínű, hogy az NT fogdájában fizikai támadás érné - vélekedett -, ennél "sokkal elegánsabb" módon, "jogi úton történő likvidálásával" próbálkoznának a NATO-országok.

Karadzic azt állítja: "ha akadálytalanul érintkezhetne jogi tanácsadóival, bizonyítékkal is szolgálhatna" arra, hogy ezeknek az országoknak feltett szándéka leszámolni vele.