Titkos brit propaganda rombolná le az al-Kaida legendáját

Vágólapra másolva!
Az al-Kaida visszaszorulását, támogatottságának csökkenését igyekszik az előtérbe állítani az a brit titkos terrorista-elhárító egység, amely ezzel kapcsolatos információkat gyűjt össze, és küld ki brit külképviseleteknek, illetve a sajtónak - írja a Guardian. A brit lap megszerezte az egység egyik jelentését, amely három témát sorol fel, ahol be lehet tenni a terrorista szervezetnek: "nem hősök, nincsenek válaszaik, bántják önt, országát, és megélhetését".
Vágólapra másolva!

Világméretű titkosszolgálati propagandaakciót indított egy brit terrorista-elhárító egység annak érdekében, hogy "bepiszkítsák az al-Kaida nevet" - írja a brit Guardian egy titkos belügyminisztériumi jelentésre hivatkozva. Az irat szerint a terrorista-elhárítók tengerentúli nagykövetségeket látnának el al-Kaidával kapcsolatos anyagokkal, új internetes honlapokban rejlő lehetőségeket kiaknázva "önkénteseken keresztül tennének közzé üzeneteket internetes fórumokon", vagy médiaszervezeteknek biztosítanának információkat.

Az akciót egy, az al-Kaida propagandájának ellensúlyozására tavaly felállított egység folytatja. Ennek az egységnek egy július 21-i keltezésű titkosított jelentése, és egy al-Kaidával kapcsolatos anyagokat tartalmazó dossziéja került a Guardianhoz.

A Kommunikációs küzdelem az erőszakos szélsőséges eszmék ellen címen futó dokumentum szerint "kiküldjük az ilyen anyagokat a brit kommunikációs csatornákon keresztül, például azt a BBC rádióműsort, amely az AQ (al-Kaida) vezetése és a támogatók közötti feszültségekre világít rá". A brit lap szerint aggályos, hogy egy ilyen érzékeny témában egy terrorista-elhárító propaganda akció keretében küldenek anyagokat a BBC-nek és más médiumoknak.

A kampány azon az előfeltevésen alapul, hogy az al-Kaida világszerte visszaszorulóban van, és sebezhetőnek tűnik, népszerűsége csökken a hiteles vallási vezetők elutasítása, illetve rémtetteik révén. Ezekre hívja fel a figyelmet a propaganda akció, illetve azt is állítja, hogy az al-Kaida elveszti a támogatását, mert "nem hősök, nincsenek válaszaik, bántják önt, országát, és megélhetését".

Az anyagokat többek között "tengerentúli kommunikátoroknak" küldik meg: nagykövetségeknek, konzulátusoknak, de más, a tengerentúli véleményformálókkal dolgozó brit illetékesekhez is eljuttatják anyagaikat.

Az első ilyen dossziét a Guardian szerint már ki is küldték. Ebben megtalálhatók különböző iszlám vallási vezetők al-Kaidát elítélő nyilatkozatai - például Szalman Abu-Avdah szaúdi vallástudós Oszama bin Ladennek küldött nyílt levele, amelyben jogtalannak és erkölcstelennek nevezi az al-Kaida tevékenységét -, de megjegyzik azt is, hogy a Hamász és a Hezbollah is hajlandó eltávolódni a szervezettől. A dossziéban számos újabb arab, közel-keleti, észak-afrikai hírt is közölnek, de szerepelnek benne a New York Times, az Observer, a Newsweek, illetve különböző brit és amerikai portálok riportjai, cikkei is.

Az anyag összeállítói a titkos jelentésben óvnak attól, hogy az érintettek alulbecsüljék az al-Kaida jelentette fenyegetést. "Nem kiáltunk győzelmet az AQ fölött. Támogatásuk csökkenését hangsúlyozzuk."

A dossziéban szerepel az is, hogy az al-Kaidát kiűzték Irakból és Szaúd-Arábiából, és jelenleg "védekezésbe szorult a világ többi részén". Olyan információkra is felhívják a figyelmet, hogy Mohamed Hamid, akit februárban ítéltek el fiatalok radikalizálásáért és beszervezéséért, korábban crackfüggő volt. Figyelmeztetnek, hogy a szervezet "bármi áron" igyekszik életben tartani a legendáját, így a palesztinok felé fordult, de olyan vegyes témákban is megnyilvánul, mint az egyiptomi szakszervezetek vagy a klímaváltozás ügye.