Folyik a telefondiplomácia Grúzia ügyében

Vágólapra másolva!
Hosszas telefonbeszélgetést folytatott Dmitrij Medvegyev orosz, majd Miheil Szaakasvili grúz államfővel szerda este Nicolas Sarkozy francia elnök, aki a Kaukázus térségében kialakult feszültség enyhítésének sürgető szükségét és a hatpontos tűzszüneti egyezményben foglaltak maradéktalan betartását hangsúlyozta. Korábban George Bush amerikai elnök telefonon tárgyalt a grúz elnökkel. G7-ek elítélték a szakadár grúz régiók orosz elismerését.
Vágólapra másolva!

Az Élysée-palota a két beszélgetésről szűkszavú közleményben adott hírt. A dokumentum szerint Sarkozy egyrészről emlékeztetett az Abházia és Dél-Oszétia függetlenségét elismerő orosz döntéssel kapcsolatban kialakított EU elnökségi álláspontra, másrészt utalt arra, hogy a szeptember 1-jére összehívott rendkívüli uniós csúcsértekezleten a grúziai válsággal kapcsolatos problémakört vitatják meg a résztvevők.

Sarkozy emellett mindkét beszélgetőpartnerével szót ejtett kiegészítő biztonsági intézkedések bevezetéséről, valamint a menekültek kérdéséről.

Bush a grúz elnökkel telefonált

A kedd esti beszélgetésről nem szivárogtak ki részletek, de azt tudni, hogy az eddig texasi birtokán, Crawfordban nyaraló Bush Washingtonba utazott, péntek este ott kap friss tájékoztatást a grúziai viszályról Condoleezza Rice külügyminisztertől.

Dick Cheney alelnök - aki jövő héten látogat a kaukázusi országba - szerdán Phoenixben "indokolatlan támadásnak" nevezte Oroszország grúziai fellépését.

Tony Fratto fehér házi szóvivője elmondta: az Egyesült Államok és szövetségesei Oroszország értésére fogják adni, hogy grúziai döntése "nagyon rövidlátó" volt. Az elnököt Texasból Washingtonba kísérő újságíróknak azt mondta, Oroszország tisztában van az Egyesült Államok álláspontjával, "eljutott hozzájuk az üzenet".

A G7-ek elítélték a grúz szakadár régiók orosz elismerését

A legfejlettebb ipari országokat tömörítő G7 csoport szerda esti washingtoni állásfoglalásában elítélte, hogy Oroszország elismerte a két szakadár grúziai térség, Abházia és Dél-Oszétia függetlenségét.

A G7-ek helytelenítik, hogy "Oroszország túlzott mértékű katonai erőt használt Grúziában, és továbbra is megszállva tartja Grúzia egyes részeit".

A G7-államok és Oroszország mind ez idáig közösen, G8-csoport néven jelent meg a nemzetközi politikában, a szerdai nyilatkozat azonban hasadást mutat a tömörülésben. Több nyugati, köztük amerikai szakértő és politikus az utóbbi napokban azt javasolta, hogy Oroszországot egyebek mellett a G8-csoportból való kizárással kellene megbüntetni a grúziai agresszióért.