Vágólapra másolva!
Ötvenegyre nőtt csütörtökre a Gustav hurrikán haiti halálos áldozatainak száma; 22 lakos megsérült a világ egyik legszegényebbjeként számon tartott országban, hetet pedig eltűntnek tekintenek.
Vágólapra másolva!

A Gustav kedden csapott le Haitira. A legtöbb áldozatot, 25-öt a délkeleti országrészben szedte. Az anyagi kár jelentős: számos lakóház összedőlt, több közút járhatatlanná vált, sok híd és falu víz alá került - közölte a polgári védelem. A Dominikai Köztársaságban nyolc halálos áldozata volt a természeti csapásnak.

Haitit elhagyva trópusi viharrá szelídült a Gustav, de csütörtökön újra erősödni kezdett, miközben Jamaica felé haladt. A vihar "szeme" eddig északnyugat felé tartott mintegy hét kilométeres óránkénti sebességgel, helyi idő szerint csütörtök délelőtt azonban csaknem egy helyben állt Jamaica fővárosától 130 kilométerrel keletre. Várhatóan nyugat-délnyugat irányban halad majd tovább a miami hurrikánfigyelő központ szerint, és telibe találja a Kajmán-szigeteket. Az általa szállított szelek erőssége eléri a 110 kilométert óránként. Valószínűleg hamarosan ismét hurrikánná válik, sőt a jövő hétre elérheti a hármas erősséget (ami 190 kilométer/órás szeleket jelent), és riadalmat okozhat a mexikói Cancúntól egészen Floridáig.

Jamaicán a hatóságok felszólították a vidéki lakosokat, hogy keressenek biztonságos menedéket. A Kajmán-szigetek lakosai is elkezdték a védekezést, a turistákat pedig a térség elhagyására kérik a hatóságok.

Miután a Gustav az Egyesült Államok déli partvidékét is fenyegeti, Louisiana szövetségi állam kormányzója csütörtökön szükségállapotot rendelt el.

A miami központ szerint egy újabb trópusi vihar, a Hanna kezdett el kialakulni csütörtökön a karibi Szélcsendes-szigetek északi tagjaitól 500 kilométerrel északkeletre. A Hanna már a nyolcadik trópusi vihar az idei atlanti hurrikánidényben. A benne fújó szelek sebessége egyelőre 65 kilométer óránként. Észak-északnyugat felé halad 19 kilométeres óránkénti sebességgel.