Hetvennyolcra nőtt péntekre a Gustav hurrikán halálos áldozatainak száma: a Dominikai Köztársaságban nyolcan, Haitin 59-en, Jamaicán legkevesebb 11-en vesztették életüket a hatóságok szerint.

A Gustav a hét elején csapott le Hispaniola szigetén osztozó Dominikai Köztársaságra és Haitira. Azóta trópusi viharrá szelídült, de minden bizonnyal ismét hurrikán lesz belőle, sőt olyan erős, amilyen a 2005-ös Katrina óta nem volt. Pénteken a vihar "szeme" Jamaicától nyugatra járt, és óránként 13 kilométeres sebességgel haladt északnyugat felé. Valószínűleg szombat éjjel éri el Kuba nyugati csücskét.

Miközben a Gustav közeledik az Egyesült Államok mexikói-öbölbeli partjaihoz, és valószínűleg hétfőn vagy kedden lecsap ott, a Louisiana állambeli New Orleans lakosai pénteken megemlékeztek a Katrina pusztításának harmadik évfordulójáról. A Gustav közeledésével összefüggő sürgős feladatok miatt rövidre fogott ünnepségen jelképesen eltemették a három évvel ezelőtti katasztrófa több mint 80 azonosítatlan áldozatát. Megszólaltak a harangok pontosan abban a percben, amikor a város tengeri gátjai 2005. augusztus 29-én kezdtek átszakadni. Szövetségi tisztségviselők szerint a gátak ma erősebbek, mint akkor, de még mindig vannak rajtuk rések, amelyek ma is sebezhetővé teszik az akkor a legnagyobb károkat elszenvedő városrészeket.

Elképzelhető, hogy a New Orleans-iaknak már helyi idő szerint pénteken este el kell hagyniuk lakhelyüket, ha az állam kormányzója kitelepítést rendel el. Meteorológusok jelenlegi becslése szerint mintegy ezer kilométer széles az a partszakasz, amelyen a Gustav érkezésére kell számítani az Egyesült Államokban.