Lehetnek hátulütői McCain merész húzásának

Vágólapra másolva!
Először fordul elő az amerikai republikánus párt történetében, hogy nőt jelölnek alelnöknek. John McCain merész húzással választotta maga mellé Sarah Palin alaszkai kormányzót, és a cél nyilván a Hillary Clinton bukása miatt csalódott demokrata nők megnyerése. A fiatal és energikus kormányzó alelnökjelöltsége azonban néhány ütőkártyát adhat Barack Obama kezébe is. Az [origo] amerikai tudósítójának beszámolója.
Vágólapra másolva!

A pénteki lapok Barack Obama fényképével és a csütörtök esti beszédéből vett idézetekkel (például: "Itt az idő a változásra") a címoldalon jelentek meg az Egyesült Államokban, a demokrata elnökjelölt azonban nem sokáig élvezhette a ráirányuló figyelmet. Riválisa, a republikánus John McCain péntek délelőtt bejelentette, hogy Sarah Palin alaszkai kormányzót választja alelnökjelöltjének. Váratlan lépés volt ez McCain részéről, a CNN műsorvezetője például reggel - amikor még nem hangzott el a hivatalos bejelentés, de már sejteni lehetett a jelölt személyét - kényszeredetten mosolyogva vallotta be, hogy nem sokat tud Palinről és az életrajza sincs kéznél.

Az alaszkai kormányzó ugyan korábban már felmerült a lehetséges jelöltek között, de az utóbbi hetekben a találgatások már az elnökjelöltség megszerzésével idén szintén próbálkozó Mitt Romneyról és Tim Pawlenty minnesotai kormányzóról szóltak. Sarah Palin 44 éves, és 2006-ban nyerte el a kormányzói a posztot. Nem tartozott a politikai bennfentesek közé, épp azzal szerzett magának nevet - emlékeztetett a New York Times -, hogy segítetett leleplezni saját párttársainak gyanús ügyeit az állami hivatalon belül. A kormányzóság előtt is volt már közhivatali tapasztalata, még ha nem is túl magas szinten: egy Wasilla nevű kisváros polgármestere volt. Korábban sportriporterként is dolgozott.

Konzervatív anya puskával

Palin fiatalon megnyert egy helyi szépségversenyt (a Miss Alaska címről épp csak lemaradt), ma ötgyermekes családanya (legidősebb fia Irakban fog szolgálni, a legkisebb Down-kóros), és konzevatív értékeket képvisel. Ellenzi az abortuszhoz való jogot, támogatja a fegyvertartást, ő maga is szenvedélyes vadász és horgász. A republikánus párt történetében ő az első nő, akit alelnöknek jelöltek (a demokraták már 1984-ben megtették ezt, amikor az elnökségre végül is sikertelenül pályázó Walter Mondale szenátor Geraldine Ferrarót választotta társnak a kampányban).

A republikánus jelölt stábja közölte, hogy McCain hat hónappal ezelőtt találkozott először Palinnel, és mindössze egyszer beszéltek személyesen, mielőtt felajánlotta neki az alelnökjelöltséget. A kiválasztás során minden szóba jöhető jelölt előéletének alaposan utánanéznek, nehogy kiderüljön róla valami olyan részlet, amely zátonyra futtatja az elnökjelölt kampányát. Palin esetében eddig egy vitatott ügyről tudni: folyik egy vizsgálat annak kiderítésée, valóban saját családi érdekei miatt rúgott-e ki egy tisztviselőt. A kormányzó tagadja, hogy bármilyen tisztességtelenséget elkövetett volna, és McCain a jelek szerint hisz neki, másképp nem választotta volna társnak a kampányban. A republikánus elnökjelöltet az sem zavarta, hogy vele ellentétben Palin támogatja az olajfúrásokat védett alaszkai területeken is.

Hillary nőit veszik célba

Azt egyelőre nem látni biztosan, hogy John McCain mennyit fog profitálni ebből a rendhagyó döntésből. Rövidtávon valószínűleg inkább előnyös lesz számára, elég csak arra gondolni, hogy a meglepő bejelentéssel sikerült azonnal kiszorítania a demokratákat a hírműsorokból. Palinnel az oldalán McCainnek várhatóan könnyebb lesz megnyernie a női szavazókat, és megnőhet az esélye azoknak a demokratáknak a körében, akik csalódottak, amiért Hillary Clinton alulmaradt Barack Obamával szemben. Az utóbbi hetek felmérései szerint sok olyan Clinton-támogató van - 20-30 százalék -, aki nem hajlandó Obamára szavazni, kérdés azonban, ez mennyit változott az eheti demokrata konvenció alatt, ahol az egykori first lady egy hatásosan felépített beszédben kérte támogatóit, hogy támogassák a demokrata elnökjelöltet. Palin mindenesetre első alelnökjelölti beszédében úgy beszélt magáról, mint aki befejezheti ezt, amit Hillary Clinton elkezdett.

Palin fiatalsága, frissessége első ránézésre segítheti McCaint, de azért ez már nem teljesen egyértelmű. A republikánus elnökjelölt épp a bejelentés napján, pénteken töltötte be 72. születésnapját. Ha megválasztják, rekordot dönt: eddig mindegyik elnök ennél fiatalabban kezdte meg első hivatali idejét. McCain ugyan még májusban nyilvánosságra hozta orvosi papírjait, és azok szerint jó egészségnek örvend, idős kora aggaszthatja a választók egy részét. Márpedig ha az elnök meghal vagy képtelenné válik munkájának ellátására, akkor az alelnök foglalja el a helyét, ami McCain esetében Palint jelentené. Vélhetően kevés amerikai fogadná el, ha hirtelen egy mindössze néhány éves kormányzói tapasztalattal rendelkező politikus venné át az ország irányítását. Barack Obama számára csak az jelentheti a gondot, hogy ezt a kártyát csak úgy lehet kidobni az asztalra, ha egyben eljátszik riválisa halálának vagy cselekvőképtelenné válásának gondolatával, ezt pedig nehezen lehet ízlésesen tálalni.

A tapasztalat-tényező

Palin jelölése mégis adott egy ütőkártyát a demokraták kezébe. Barack Obamát egészen mostanáig azzal támadták a republikánusok, hogy szerintük túlságosan tapasztalatlan ahhoz, hogy elfoglalja az elnöki posztot. Obama valóban mindössze négy évvel ezelőtt került be a szenátusba, és nem kötődik a nevéhez semmilyen komolyabb kezdeményezés, viszont Palinről még ennyi sem mondható el. Így a demokraták érvelhetnek azzal, hogy ha McCain alkalmasnak talál egy csupán két éve hivatalban lévő kormányzót az alelnökségre, akkor nincs joga azzal vádolni Obamát, hogy nincs kellő tapasztalata.

A demokrata jelölt ugyanakkor most kicsit kellemetlenül is érezheti magát. Egész kampányát a politika megújítására, a "változás" és a "remény" kettős jelszavára építette, majd amikor eljött az alelnökjelölés ideje, akkor a tapasztalatlanságát ért támadások kivédésére a 66 éves, 1972 óta szenátorkodó Joe Bident választotta maga mellé. Ha azonban most egymás mellé állítjuk a törvényhozásban megöregedett Bident és a fiatal, energikus Palint, akkor valószínűleg kevesen mondanák azt, hogy az első képviseli a "változást". Igaz, a politikai elemzők egyetértenek abban, hogy az elnökválasztáson nem sokat nyom a latban az alelnökjelölt személye, úgyhogy végső soron McCain és Obama párbajában dől majd el, ki győz a november 4-én esedékes szavazáson.

Minneapolis, Minnesota - Egyesült Államok