Informális megbeszélést tart Gyurcsány Ferenc magyar és Robert Fico szlovák kormányfő hétfőn Brüsszelben - erősítette meg az MTI információját a kormányszóvivő szombaton. Mindkét politikus az Európai Tanács (az EU állam- és kormányfőinek értekezlete) rendkívüli ülésén vesz részt.

Daróczi Dávid az MTI-nek elmondta: Gyurcsány Ferenc és Robert Fico találkozójának célja, hogy áttekintsék a magyar-szlovák kapcsolatok jelenlegi helyzetét és az alakításukra vonatkozó elképzeléseket.

Robert Fico szlovák miniszterelnök még tavaly októberben hívta meg hivatalos szlovákiai látogatásra Gyurcsány Ferencet, a találkozóra azonban még nem került sor a kétoldalú kapcsolatok problémái miatt.

A konfliktus oka

A két ország közötti konfliktus oka a magyar álláspont szerint az, hogy a pozsonyi kabinet kettős kommunikációt folytat: egyrészt magyarellenes kijelentéseket tesz, másrészt kétoldalú találkozókat szorgalmaz.

A magyar kormányfő júniusban jelentette be, hogy informális találkozókon egyeztet a szlovák miniszterelnökkel azt megelőzően, hogy hivatalos állami látogatást tenne Pozsonyban. A találkozó előkészítésével Kiss Péter kancelláriaminisztert bízta meg.

A miniszter már többször konzultált Dusan Caplovic szlovák miniszterelnök-helyettessel. A júliusi találkozón Kiss Péter azt mondta, a miniszterelnökök hivatalos találkozóját megelőzően több olyan, a bizalmi viszonyokat építő informális megbeszélésre kerül sor, amelyek elvezetnek egy legmagasabb szintű tárgyaláshoz.