Akadályozták az olaszországi romákról forgató stábot

Vágólapra másolva!
Olasz rendőrök feltartóztatták a Duna TV stábját egy olaszországi roma táborban. A forgatócsoportot azzal fenyegették, hogy elveszik felszerelésüket, valamint a forgatott anyagot. A római magyar nagykövetség segítségével végül sikerült megoldani a helyzetet.
Vágólapra másolva!

Olasz rendőrök megállították, igazoltatták és forgatott anyagának elkobzásával fenyegették meg a Duna TV forgatócsoportját a Casilino 900 nevű római roma táborban - írta vasárnap két olasz lap. Az egyik, a La Repubblica szerint a rendőrök fellépésükkel diplomáciai bonyodalmakat kockáztattak, amelyeket a római magyar nagykövetség és a rendőrkapitányság oldott meg.

Az újságnak Marco Brazzoduro, a római La Sapienza Egyetem docense azt mondta: egy órája forgattak a táborban a romák olaszországi helyzetéről, amikor egy őrjárat állította meg őket azzal, hogy a stábnak nincs forgatási engedélye. Állítása szerint a rendőrök azzal fenyegetőztek, hogy elkobozzák az elkészült anyagot, a kamerákat és a videokazettákat. "A nomádok úgy élnek itt, mint egy koncentrációs táborban" - mondta Brazzoduro, aki szerint a hatóság cenzúrázni próbált.

Az elmérgesedő vita után a stáb felvette a kapcsolatot a római rendőrkapitánysággal és a magyar nagykövetséggel, így egy órás huzavona után végül visszakapták az elkobzott dolgokat. A római rendőrség utólag félreértéssel magyarázta a történteket. A forgatócsoport a Duna TV és a Romédia Alapítvány koprodukciójában, a Mundi Romani című dokumentumfilm-sorozathoz forgatott anyagot.