Vágólapra másolva!
Az olasz parti őrség több mint százötven illegális bevándorlót fogott el a dél-olaszországi Lampedusa szigeténél. Szeptemberig a múlt évhez képest duplájára emelkedett az ismert illegális bevándorlók száma.
Vágólapra másolva!

A parti őrség keddi közlése szerint két gumicsónakon érkeztek a menekültek. Az egyiken 83 ember, köztük 13 nő és 1 gyermek tartózkodott, őket a lampedusai menekülttáborba szállították. A másik hajóval mintegy 70 ember utazott, őket a kikötőparancsnokság egyik naszádja vette fedélzetre.

Két másik hajót is észleltek az olaszok a Földközi-tengerben fekvő Lampedusa közelében, de az összesen mintegy kétszáz embert szállító járműveket nem tudták feltartóztatni, mert máltai felségvizeken tartózkodtak.

A lampedusai befogadóközpontban augusztus végén rekordot ért el a menekültek száma: a 850 férőhelyes létesítményben közel kétezer illegális bevándorlóról kellett gondoskodni. Az olasz belügyminisztérium adatai szerint az év első hét hónapjában csaknem duplájára, több mint 15 ezerre emelkedett az illegális bevándorlók száma 2007 azonos időszakához képest.

Európában a Szicíliától délre fekvő Lampedusa esik a legközelebb Líbiához. Az olasz hatóságok szerint Líbia az egyik központ, ahonnan a háborúk és a nyomor elől menekülő afrikai polgári személyek illegális bevándorlóként Nyugat-Európa felé indulnak.