Variáltak az amerikai alelnök-jelölt wikis szócikkével

Vágólapra másolva!
Előbb "megszépítették", majd visszaváltoztatták, utóbb pedig meg nem határozott időre részben zárolták a Wikipedia internetes lexikonnak azt a szócikkét, amely Sarah Palinről, az amerikai republikánusok leendő alelnökjelöltjéről szól.
Vágólapra másolva!

Egy internetfelhasználó felfedezte a minap: nagymértékben "megszépítették" az alaszkai kormányzónőről szóló szócikket közvetlenül azelőtt, hogy John McCain, a republikánusok leendő elnökjelöltje a 44 éves politikusnőt választotta maga mellé alelnökjelöltként. Jelezte ezt az amerikai NPR közszolgálati rádiónak, amely azután hosszan taglalta műsorában a Palinről szóló szócikkel folytatott manipulációkat.

Egy a Wikipedia-használók és -szerkesztők körében eddig ismeretlen szerző, aki Young Trigg néven lépett be a szerkesztők körébe, a múlt csütörtökön harminc változtatást hajtott végre ezen a szócikken. Ezek célja minden bizonnyal az volt, hogy a politikusnő jobb színben tűnjék fel a közvélemény előtt. Beírta például a szócikkbe azt az értékelő jellegű jelzős szerkezetet, hogy "kimagaslóan feddhetetlen politikus", kihúzta viszont azt a részt, amelyben a politikusnő középiskolai években kapott ragadványnevéről (Barrakuda Sarah) és annak hátteréről volt szó. (Azért nevezték el a félelmetes megjelenésű tengeri ragadozóhalról, mert nagyon rámenős volt a játékstílusa a középiskolai kosárlabdacsapatban.) Young Trigg eltávolította az online lexikonból azt az utalást, hogy a politikusnő indult korábban szépségversenyeken, feltehetőleg úgy gondolva, hogy ez nem feltétlenül kedvező ecsetvonás egy közéleti személyiség portréjához.

Az NPR erről szóló műsora nyomán más Wikipedia-szerzők eltávolították a szépítgető bejegyzéseket, és részben visszaállították, részben kibővítették az eredeti szöveget. A Wikipedia kezelői ezek után félig zárolták a szócikket, ami azt jelenti, hogy meghatározatlan időre csak tapasztalt szerzők szűk köre számára lehetséges a változtatás annak tartalmán. (Normál esetben - megfelelő bejelentkezés után - bárki végrehajthat változtatásokat a Wikipedia online lexikon szócikkein.) A Wikipedia-közösség körében hosszabb ideje vita folyik arról, hogy ki és milyen körülmények között legyen jogosult változtatni politikailag kényes szócikkeken.