Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Székhely: Frankfort
Lakosság: 4,24 millió fő
Kormányzó: Steve Beshear (demokrata)
Az elnökválasztás eredménye: 58% republikánus párt, 41% demokrata párt
Elektorok száma: 8

Innen jött: Johnny Depp filmszínész, Gus van Sant filmrendező, Abraham Lincoln amerikai elnök, Garrett A. Morgan, a jelzőlámpa és a gázmaszk feltalálója, Muhammad Ali ökölvívó, Tyson Gay rövidtávfutó

Hivatalos madara a kardinálispinty, virága a magas aranyvessző, fája az amerikai tulipánfa.

Jelmondatok: United we stand, divide we fall. (angol) - Egységben szilárdan állunk, megosztva elbukunk; Deo gratiam habeamus! (latin) - Legyünk hálásak Istennek!

Forrás: Getty Images

Kentucky a legelső államok egyike. Híres whiskeyjéről, szébányászatáról, hajózható folyamairól és a világ legnagyobb barlanghálózatáról. Neve valószínűleg irokéz eredetű, jelentését nem tudják biztosan.

Dombságokkal ereszkedik le az állam az Appalache-hegységből a Mississippi-síkság irányába. Északi határa az egyik legnagyobb amerikai folyó, az Ohio. A térség más államaihoz hasonlóan Kentucky is tornádóveszélyes terület.

A függetlenségi háborúban Kentucky csatatér lett. A polgárháború erősen megosztotta az államot, bár hivatalosan semleges maradt.

Itt él a legtöbb pulyka az USA-ban, és a 20. század elején helyi háborút vívtak a dohány ára miatt a farmerek és az "Éjszakai Lovasok" nevű szabadcsapat.

A szenátorok republikánusok, a kormányzó pedig demokrata. A lakosság többsége liberálisnak vallja magát, mégis republikánus erősség.