Harmincmillióan látták Palin beszédét

Vágólapra másolva!
Harmincmillióan látták a republikánus alelnökjelölt, Sarah Palin első országos beszédét az Egyesült Államokban. Az amerikai sajtó többsége szenzációsnak tartja a nemrég még ismeretlen politikus bemutatkozását, míg páran szemére vetik kevés tapasztalatát. Abban viszont sokan egyetértenek, hogy a korábbi elnökválasztási kampányokkal szemben ezúttal több figyelmet kapnak majd az alelnökjelöltek.
Vágólapra másolva!

Az egy hete még ismeretlen Sarah Palinról, a republikánus alelnökjelöltről beszél Amerika; a minnesotai pártkonvención mondott első országos beszédét 30 millióan látták az Egyesült Államokban. Ennyien még soha nem voltak kíváncsiak egy olyan politikus szónoklatára, aki a gyakran lenézett második helyre, az alelnökjelölti posztra pályázik.

A konzervatív sajtó szenzációsnak értékelte Palin bemutatkozását, amely fordulópont lehet a választás menetében. A Fox News kommentátorai szerint az újságíró végzettségű 44 éves kormányzó egyszerre intelligens, szenvedélyes és világos beszédet intézett az országhoz, miközben erőt és optimizmust sugárzott.

A konzervatív The Wall Street Journal politikai elemzőket idézve arról írt: az alelnökjelöltek személye általában kevéssé számít a novemberi választáson, az idei azonban ebből a szempontból is rendkívüli választás lesz.

A liberális The Washington Post is arról írt, hogy igen hatásosra sikerült Palin bemutatkozása, kitűnően előadott beszédében a bájt és a keménységet ötvözte. Fellépésére jól illik az, amit saját magáról is mondott: ő egy "hoki anyu", akit csak a rúzs különböztet meg egy pitbulltól. A lap szerint ugyanakkor Palin erős beszéde önmagában nem biztosíték arra, hogy felkészült az alelnökségre. Mint írják, nem tehetségét vagy intelligenciáját kérdőjelezik meg, nem is nemi elfogultságról van szó, csak arról, hogy rendkívül csekélyek Palin eredményei.

A The New York Times viszont szóvá tette azt is, hogy Palin - egy amúgy unalmas konvención előadott - támadó hangnemű beszédében a washingtoni politikai elitet ostorozta, miközben a már 26 éve a kongresszusban dolgozó McCain társa. A CNN hírtévében megszólaltatott liberális elemzők többsége pedig azt emelte ki, amire más republikánus szónokokkal kapcsolatban előző nap Obama is utalt: Palin beszédében lényegében egyetlen szó sem esett arról, mit tenne a gazdasági helyzet javítása érdekében.