Harmincegy áldozata van a kairói földcsuszamlásnak

Vágólapra másolva!
Sziklafal omlott rá szombat reggel Kairó egyik zsúfolt nyomornegyedére, a szerencsétlenségben legkevesebb 31 ember vesztette életét és 23-an megsebesültek - közölték rendőrségi és mentős források.
Vágólapra másolva!

A hatalmas, sok tonnás kövek a Mukattam-fennsík széléről zúdultak alá a közvetlenül a hegy lábánál fekvő Mansijet Nasszer nyomornegyed több tucatnyi házára és viskójára. Szemtanúk szerint az egyik hatszintes épületet porig rombolta a sziklaomlás. A mentési munkák előrehaladtával valószínűleg még nőni fog az áldozatok száma.

Az egyiptomi állami hírügynökség, a MENA jelentése szerint a hatóságok hozzáláttak a környéken lakók kitelepítéséhez, miután további repedéseket is felfedeztek a negyed fölé magasodó hegyoldalban.

A helyszínre számos rendőr és mentős mellett tűzoltókat és keresőkutyákat is kivezényeltek, de mindannyian szinte tehetetlenek voltak, amíg a helyszínre meg nem érkeztek a mentéshez elengedhetetlenül szükséges daruskocsik és más munkagépek.

Zavargások és felháborodás

A helybéliek között nagy a felháborodás a kormány szerintük nem megfelelő reagálása miatt. A rendőrség által lezárt helyszín körül sok száz síró és sikoltozó helybéli gyűlt össze, szidalmazva a helyi hatóságokat, s azt állítva, hogy családtagjai és barátai rekedtek a romokkal vegyes kőtörmelék alatt. Sokan puszta kézzel igyekeznek elhordani a mozdítható köveket.

Egy férfi a közelben álló rendőrre támadott, hogy zsebre tett kézzel áll, s nem csinál semmit. Egy másik férfi azt kiabálta, hogy "Ha ez a sura tanács (a parlament felső háza) lenne, mostanra már a hadsereg is kivonult volna!" Szemrehányása arra utal, hogy amikor augusztusban kigyulladt a felsőház épülete egy ember halálát okozva, a hadsereget is mozgósították, hogy helikopterekről oltsa a lángokat.

Beszámolók szerint legalább nyolc, egyenként legalább 70 tonna súlyú sziklatömb omlott alá a reggeli szerencsétlenségben.

"Borzalmas volt. Elment az áram, majd egy hatalmas robbanást hallottunk, mintha földrengés lett volna, és azt hittem, hogy a ház omlik össze. Aztán kimentem, és láttam, hogy az egész hegy(oldal) leomlott" - mondta el a 80 esztendős Haszan Ibrahim Haszan, akinek háza állva maradt, megúszta a sziklaomlást.

A kelet-kairói Mansijet nasszer nyomornegyed épen maradt részét vastag por borítja.

A sziklaomlás közvetlen kiváltó okát senki sem tudja, de a BBC egyik tudósítója szerint a környéken már korábban is történtek kőomlások.