Földrengés rázta meg Afganisztán északkeleti részét

2008.09.06. 10:59

A Richter-skála szerint 5,7-es erejű földrengés volt Afganisztánban. Áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés, de  lehet, hogy a könnyen összedőlő vályogházak miatt sokan sérültek meg.

Közepes erejű földrengés rázta meg szombaton Afganisztán északkeleti részét. A Richter-skála szerint 5,7-es erejű földrengés epicentruma Kabultól mintegy 275 kilométerre északkeletre, a Hindukus hegységben volt, fészke pedig 174 kilométerre a föld felszíne alatt - közölte az amerikai Földtani Megfigyelő Intézet (USGS).

A helyi idő szerint délelőtt 11 óra 47 perckor bekövetkezett földrengést érezni lehetett Pakisztánban és Indiában is. A fővárosokban, Iszlámábádban és Újdelhiben megmozdultak az épületek, és az emberek az utcára menekültek. Áldozatokról vagy károkról innen nem érkezett jelentés, de Afganisztánban attól tartanak, hogy nagy pusztítást végzett a földrengés, mert a térségre jellemző vályogházak könnyedén összedőlnek.

Az északkelet-afganisztáni Badahsán tartományban a 90-es években emberek ezrei haltak meg földrengések következtében. 2002 márciusában legalább 1500 ember vesztette életét az északi Baglán tartományt sújtó földrengések sorozatában.

KAPCSOLÓDÓ CIKK