Új elnök a német szociáldemokraták élén

Vágólapra másolva!
Berlinben váratlanul lemondott a Német Szociáldemokrata Pártot (SPD) több mint két éve irányító Kurt Beck pártelnök. Az utód az SPD egyik korábbi vezetője, Franz Müntefering lett. A politikai földcsuszamlás óriási megrázkódtatást okozott Németországban.
Vágólapra másolva!

Valóságos politikai földcsuszamlás következett be vasárnap a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) vezetésében: váratlanul lemondott az SPD-t több mint két éve irányító Kurt Beck pártelnök, utódja az SPD egyik korábbi vezetője, Franz Müntefering lett. Kancellárjelöltként a szociáldemokratákat Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter próbálja győzelemre vezetni a jövő őszi parlamenti választásokon.

A villámgyors fejlemények hatalmas megrázkódtatást okoztak Berlinben, noha az 52 éves Steinmeier kancellárjelölti kinevezésére már korábban számítani lehetett. Korábbi értesülések szerint előzetesen arról jött létre megállapodás, hogy Beck a kancellárjelölti tisztséget átengedi Steinmeier külügyminiszternek, egyben az SPD egyik alelnökének, de elnökként hivatalban marad. Vasárnap azonban - általános meglepetést okozva - saját pártja elnökségét már arról tájékoztatta, hogy azonnali hatállyal lemond az elnöki tisztségről is.

A szociáldemokrata vezetők - Steinmeier javaslatára - ezt követően döntöttek arról, hogy az SPD új elnökének a párt korábbi vezetőjét, Franz Münteferinget kérik fel. A 68 éves Müntefering 2004-2005-ben már betöltötte ezt a tisztséget, majd a 2005-ben hivatalba lépett konzervatív-szociáldemokrata kormány alkancellárja, egyben pedig munkaügyi minisztere lett. A politikából azonban háromnegyed évvel ezelőtt átmenetileg visszavonult, hogy súlyosan beteg feleségét - annak közelmúltban bekövetkezett haláláig - ápolja. Megválasztását a párt a legközelebbi jövőben tartandó rendkívüli kongresszuson szentesíti, addig - megbízottként - az alelnök-külügyminiszter látja el a pártelnöki tisztséget.

A legfrissebb felmérések arról tanúskodtak, hogy Beck vezetésével a szociáldemokraták szinte teljesen esélytelenek az Angela Merkel kancellár vezette Német Kereszténydemokrata Unióval szemben, s a rendkívül népszerű Merkellel szemben egyedül Steinmeier képviselhetné eséllyel a pártot. Angela Merkel kancellár meggyőződését fejezte ki, hogy a kampányban való rivalizálás ellenére kettejük együttműködése a kormányban folytatódni fog.