Vád alá helyeznék az izraeli kormányfőt

Vágólapra másolva!
Az izraeli rendőrség Ehud Olmert izraeli miniszterelnök vád alá helyezését javasolja, korrupció és hivatali visszaélés miatt. Olmert, aki hat különböző korrupciós botrányba keveredett, a rá nehezedő növekvő nyomásra már bejelentette: szeptemberben leköszön tisztségéről.
Vágólapra másolva!

Ehud Omert izraeli miniszterelnök vád alá helyezését javasolta a rendőrség - jelentette vasárnap az izraeli média. A rendőrség korrupció és hivatali visszaélés miatt indítványozott vádemelést az ügyészségnek. A rendőrségi indítvány jogi jelentőségét mérsékli, hogy a kormányfő tényleges vád alá helyezéséről a főállamügyész, Meni Mazuz dönt.

Olmert július végén jelentette be, hogy lemond hivataláról, miután pártja, a Kadima szeptemberben új vezetőt választ magának. A politikus ellen korrupció gyanújával folyik nyomozás, ezért az utóbbi hónapokban erősödött rajta a nyomás, főként saját pártja felől.

A jelenleg a Kadima nevű pártot is vezető a jelenleg a pártot is vezető Olmert hat különböző korrupciós botrányba keveredett bele, ami alaposan megtépázta tekintélyét. A rendőrség csalással, hivatali hatalommal való visszaéléssel, a kampányfinanszírozási szabályok megsértésével gyanúsítja a politikust és többször kihallgatta.

A korrupciós ügy középpontjában egy amerikai állampolgárral kapcsolatos vádak állnak. A Morris Talansky nevű férfi a gyanú szerint a 2006-os kampány során készpénzben adott támogatást Olmertnek, aki utóbb luxuscikkeket vásárolt a pénzből. Olmert tagadja, hogy törvénytelenséget követett volna el, de korábban megígérte: lemond, ha vádat emelnek ellene. A kormányfő a szerdai tévébeszédben is élesen bírálta a rendőrségi vizsgálatot. Kijelentette azt is, hogy hibákat követett el, amit sajnál, de emelt fővel távozik tisztségéből, utána pedig bebizonyítja ártatlanságát.

Számos szakértő szerint Olmert politikai tekintélyvesztése nem tett jót a tervezett palesztin-izraeli békemegállapodásnak, amelyet az év végére szeretnének tető alá hozni - írta a BBC.