Havannában készülnek az Ike hurrikánra

Vágólapra másolva!
Maximálisra emelték a riadókészültséget hétfőn Havannában és a kubai fővárost körülvevő tartományban a hatalmas pusztítással fenyegető Ike hurrikán közeledése miatt.
Vágólapra másolva!

A polgári védelem helyi idő szerint 10 (közép-európai szerint 16) órától hirdette meg a legmagasabb fokú készültséget a 2 millió lakosú fővárosra és környékére. Így a 14 tartományból már 13-ban maximális a riadó.

Az Ike helyi idő szerint vasárnap este érte el Kubát. Jelenleg kettes erősségű az ötfokozatú Saffir-Simpson-skálán, 155 kilométer/órás széllökésekkel, de a következő órákban - amikor rövid időre újra kijut a tenger fölé - a nagyon meleg, 31-32 fokos tengervíz miatt feltehetőleg újra erősödni fog. Valószínűleg kedd este hagyja el a szigetországot Havannánál, és halad majd tovább a Mexikói-öböl felé.

Az Egyesült Államokat Louisiana, vagy Texas államok partjainál érheti el a miami hurrikánfigyelő központ szerint. Az USA legdélibb részének számító Floridai-szigeteken először elrendelték a lakosok kitelepítését, mert arra lehetett számítani, hogy az Ike éppen a 177 kilométer hosszú szigetláncolaton söpör végig, de hétfőn visszavonták ezt az intézkedést.