Sarkozy katonái kivonására figyelmezteti Moszkvát

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió (EU) levonja a megfelelő következtetéseket abból, ha Oroszország nem vonja ki október 15-ig katonáit Grúziából, Abházia és Dél-Oszétia területét kivéve - figyelmeztetett Nicolas Sarkozy keddre virradóra Tbilisziben.
Vágólapra másolva!

Az EU soros elnöki tisztségét betöltő Franciaország államfőjének vezetésével EU-csúcsdelegáció tárgyalt hétfő este a grúz fővárosban. A küldöttség előzőleg Moszkvában megállapodott Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel a grúziai fegyveres konfliktus lezárásáról.

Sarkozy a tbiliszi megbeszélést követően Mihail Szaakasvili grúz elnökkel és José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével közösen tartott sajtóértekezletén hangsúlyozta: október 15-én már egyetlen orosz katona sem tartózkodhat olyan grúziai állásokban, amelyeket a fegyveres konfliktus augusztus 7-i kirobbanása után alakítottak ki. Amennyiben nem így történne, az EU öt nappal később levonja a következtetéseket - mondta a francia elnök, aki mindazonáltal bízik az orosz csapatkivonásra vonatkozó megállapodás teljesülésében.

Az EU-küldöttség és Dmitrij Medvegyev orosz elnök által hétfőn Moszkvában aláírt emlékeztető értelmében minden orosz békefenntartó ki kell vonni legfeljebb hét napon belül a grúziai Poti és Szenaki városok között felállított öt orosz megfigyelő posztról. Az orosz békefenntartókat teljesen vissza kell vonni a Dél-Oszétiával és Abháziával szomszédos övezetekből a konfliktus előtti állásaikba legkésőbb tíz nappal azután, hogy nemzetközi megfigyelő erőt telepítenek ezekbe az övezetekbe. Ez utóbbi erő soraiban legalább 200 EU-megfigyelőnek kell lennie.

Sarkozy a sajtóértekezleten az EU nevében elítélte a két szakadár grúziai régió, Abházia és Dél-Oszéta függetlenségének közelmúltbeli orosz elismerését, hangsúlyozva, hogy az unió mindkét területet Grúzia szerves részének tekinti. A francia elnök megjegyezte, hogy az uniós megfigyelőknek jogukban áll majd "Grúzia bármely részében", így Abháziában és Dél-Oszétiában is tevékenykedni.

Szaakasvili óvatos támogatásáról biztosította az orosz csapatkivonást előirányzó emlékeztetőt azzal, hogy előrelépésnek nevezte a dokumentumot. A grúz elnök mindazonáltal hangsúlyozta, hogy a rendezés során tiszteletben kell tartani országa területi épségét, márpedig Tbiliszi továbbra is Grúzia részének tekinti a két szakadár régiót.

A két államfő egyúttal bejelentette, hogy október 15-én nemzetközi adományozó értekezletet tartanak Tbilisziben.