Al-Kaida-tagokkal végeztek Pakisztánban

Vágólapra másolva!
Az al-Kaida két vezető beosztású tagja is meghalt egy légicspásban, amelyet valószínűleg amerikaiak hajtottak végre Pakisztánban. A támadás helyszíne, Észak-Vazirisztán törzsi területei a tálibok és az al-Kaida fegyvereseinek hátországa.
Vágólapra másolva!

Négy külföldi fegyveres, köztük az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat két vezető beosztású tagja is meghalt abban a légicsapásban, amelyet valószínűleg amerikaiak hajtottak végre két nappal ezelőtt Pakisztán északnyugati részén - közölték szerdán pakisztáni hírszerzési források. Az Észak-Vazirisztánban megölt al-Kaida-parancsnokok egyike, Abu Hárisz a terrorhálózat pakisztáni törzsi területeken folytatott műveleteiért volt felelős, a másik, Abu Hamza az északnyugati országrész legnagyobb városában, Pesavarban végzett tevékenységét irányította.

Abu Hárisz állampolgárságát még nem sikerült megállapítani, a pokolgépszakértő hírében álló Abu Hamza szaúd-arábiai volt. A két másik fegyveres egyiptomi, illetve szaúd-arábiai, és feltehetően alacsonyabb szinten álltak a terrorhálózat rangsorában.

Murád Hán őrnagy, a pakisztáni hadsereg szóvivője nem erősítette meg a hírszerzési forrásokból származó értesüléseket, mondván: nem tudják, kik haltak meg az észak-vazirisztáni "robbanásokban" és állampolgárságukról sincsenek információik.

A légicsapást valószínűleg amerikai robotrepülőgépek hajtották végre hétfőn Mirámsáh város, Észak-Vazirisztán törzsi terület székhelye közelében, nem messze az afgán határtól. Hírszerzési források kedden arról számoltak be, hogy a rakétatámadás halálos áldozatainak száma húszra emelkedett. Az áldozatok között nők és gyerekek is vannak.

A rakéták egy vallási iskolát és a mellette álló házakat rombolták le. A Korán-iskolát Dzsaláladdín Hakkani iszlamista parancsnok alapította, aki már az 1980-as években is harcolt a szovjet csapatok ellen Afganisztánban, és akit most az amerikai katonai vezetés is veszélyes ellenségnek tart. Hakkaninak és fiának, Szirádzsnak számos egyéb támadás mellett állítólag köze volt a Hamid Karzai afgán elnök ellen idén megkísérelt merénylethez és egy kabuli szálloda elleni öngyilkos merénylethez is. Hakkani fegyveres hálózata rendszeresen támadja az amerikai egységeket a kelet-afganisztáni Hoszt tartományban: rajtaütéseket hajtanak végre vagy út mentén elrejtett pokolgépet robbantanak. Az Egyesült Államok szerint az észak-vazirisztáni törzsi terület az amerikai és NATO-erőket Afganisztánban támadó al-Kaida- és tálib fegyveresek hátországa.