Elhunyt Klaus Jacobs kávé- és csokoládékirály

Vágólapra másolva!
Elhunyt Klaus J. Jacobs német származású milliárdos svájci kávé- és csokoládékirály, aki 1973 és 1990 között meghatározó befolyással volt a Jacobs Suchard svájci kávé- és csokoládékonszern életére. A mecénásként is ismert üzletember, aki a világ legnagyobb munkaerő-közvetítő ügynökségét is létrehozta, 71 évesen, rákbetegségben halt meg csütörtökre virradóan Zürichben.
Vágólapra másolva!

Klaus J. Jacobs 1970-ben vette át a nagybátyja által a brémai óvárosban alapított kávékereskedő házat, a Joh. Jacobs + Co.-t, amelynek székhelyét 1973-ban Svájcba helyezte át és amelyet 1982-ben egyesített a Tobler és a Suchard svájci cégekkel.

A Jacobs Suchard Rt.-t 1990-ben 3,1 milliárd svájci frankért eladta a Philip Morris dohányipari multinak, amiért sok bírálat érte. Az ügyletből származó milliárdos bevétellel sem tudott azonban nyugton maradni a két házasságból hat gyermekkel rendelkező férfi: 1996-ban a belga Callebaut és a francia Cacao Barry egyesítésével létrehozta a világ vezető csokoládé- és kakaógyárát, a Barry Callebaut-t, amely jelenleg is a család birtokában van.

Ugyancsak 1996-ban a svájci Adia és a francia Ecco egyesítésével megteremtette a világ legnagyobb munkaerő-közvetítő ügynökségét, az Adeccót.