Birodalmi ambíciók nélkül kezd fegyverkezni Moszkva

Vágólapra másolva!
Miközben Vlagyimir Putyin orosz kormányfő azt bizonygatta egy Szocsiban tartott vitaklubban, hogy országának nincsenek birodalmi ambíciói, Dmitrij Medvegyev orosz elnök az orosz haderő korszerűsítésének szükségességéről és nagy hadgyakorlatokról beszélt egy katonai fejlesztésekről szóló értekezleten. Medvegyev szerint a korszerűsítés a grúz konfiktus révén vált szükségessé.
Vágólapra másolva!

Oroszországnak nincsenek és nem is lesznek birodalmi ambíciói, és nem támad a volt szovjet köztársaságok szuverenitására - közölte Vlagyimir Putyin orosz kormányfő csütörtökön Szocsiban, az úgynevezett Valdaj vitaklubban külföldi politológusok és újságírók előtt. Putyin emlékeztetett, hogy Oroszország kezdeményezte a Szovjetunió megszüntetését, szerinte Moszkva nélkül az még ma is létezne. Bárhogy is ijesztgetnek az Észak-Kaukázusban történtekkel, mindenki számára világos, hogy ennek nem lesz semmiféle kihatása Európára nézve - állította.

Eközben Dmitrij Medvegyev orosz elnök arról beszélt, hogy Grúzia agressziója a békés Dél-Oszétia ellen és folytatódó militarizálódása elsőrendű feladattá tette az orosz fegyveres erők felszerelését új eszközökkel. "Korszerű, hatékony fegyveres erőkre van szükségünk, ez az állam egyik kulcsfeladata" - mondta egy értekezleten, amelynek témája a fegyveres erők modernizálása, új típusú fegyverek beszerzése volt.

Az elnök szerint Oroszország közös hadgyakorlatokat tart majd a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete tagállamaival, de azokkal az országokkal is, amelyek bővíteni akarják katonai és haditechnikai együttműködésüket Oroszországgal. Emlékeztetett rá, hogy a venezuelai vezetés meghívására orosz harci gépek repültek Venezuelába, és haditengerészeti gyakorlatokat is tartanak, ami egyértelműen az orosz fegyveres erők javára válik.

Oroszország kész a koordinált, teljes értékű együttműködésre a terrorizmus elleni harcban Amerikával és más államokkal. "Feltételezzük, hogy ez jóval hasznosabb az Egyesült Államok számára, mint a katonai kalandokra kész, csődöt vallott rezsimekkel való kapcsolatok fejlesztése" - mondta.

Medvegyev a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrorcselekményekkel kapcsolatban azt mondta, gyásznap ez az Egyesült Államok és a terrorizmustól szenvedő minden más állam számára. Szerinte a terrorista fenyegetés továbbra is fennáll, ezzel a kihívással még nem tudott megbirkózni az emberiség.