Százezrek menekülnek Texasból az Ike elől

Vágólapra másolva!
Rick Perry kormányzó Houston egyes körzeteiből is elrendelte a kitelepítést, mivel riasztó hírek érkeztek arról, hogy a Mexikói-öblön végigsöprő szélvihar egyenesen az amerikai szövetségi állam felé tart.
Vágólapra másolva!

A CNN tudósítása szerint Texas alacsonyan fekvő, veszélyeztetett térségeit a többsávos autópályákon tömött sorokban hagyják el autóikban az emberek. Néhány helyen kiürültek a benzinkutak tartályai a hirtelen forgalomnövekedés miatt.

Michael Chertoff belbiztonsági miniszter arra figyelmeztetett: az Ike veszélyes viharárral boríthatja be a part menti térséget. Szakértők szerint a tengerár, amely akár 5 méteresre duzzadhat, 160 kilométeres sávot fenyeget. A viharjelző központok riadót fújtak az északi louisianai határtól egészen a déli Corpus Christi városáig.

A jelenleg kettes erősségű hurrikán széle péntek este érheti el a texasi partokat, a legnagyobb erejű szelek a hét végén zúdulnak az államra. A miami hurrikánközpont előrejelzése szerint Ike hármas vagy négyes kategóriájú viharrá fog erősödni, 178-211 kilométeres óránkénti szélsebességgel.

Houstonban a vihar a város csillogó felhőkarcolóin kívül megtámadhatja az ország legnagyobb olajfinomítóját, valamint az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA Johnson űrközpontját is. Texasban van az amerikai olajfinomító-kapacitás egynegyede, a legtöbb létesítmény Houston, Port Arthur és Corpus Christi környékén. Houston térségében 4 millióan élnek.

Galveston szigetén teljes egészében elrendelték a kötelező kiürítést; az Egyesült Államok legnagyobb pusztítást okozó hurrikánja 1900-ban csapott le a térségre, lerombolva Galveston városát, 6 ezren haltak meg. Texas egyes megyéiben a két héttel ezelőtti Gustav hurrikán miatt is kitelepítést rendeltek el, a területen 2005 szeptemberében pusztítást végzett a Rita szélörvény.