Az USA kiutasította Bolívia nagykövetét

Vágólapra másolva!
Kiutasította az Egyesült Államok csütörtökön Bolívia washingtoni nagykövetét, válaszul arra, hogy a latin-amerikai ország előző nap ugyanígy járt el a La Paz-i amerikai nagykövettel szemben. A bolíviai elnök azzal vádolta az amerikai diplomatát, hogy összejátszik a konzervatív bolíviai ellenzékkel és kormányellenes tüntetéseket szít. Venezuela elnöke szintén kiutasította az Egyesült Államok ottani nagykövetét.
Vágólapra másolva!

Sean McCormack amerikai külügyminisztériumi szóvivő Washingtonban csütörtökön bejelentette: kiutasították Gustavo Guzman bolíviai nagykövetet, válaszul arra, hogy Evo Morales baloldali bolíviai elnök előző nap nem kívánatos személynek minősítette az Egyesült Államok La Paz-i nagykövetét.

Morales azzal vádolta az amerikai diplomatát, Philip Goldberget, hogy összejátszik a konzervatív bolíviai ellenzékkel és kormányellenes tüntetéseket szít. Az Egyesült Államok még aznap cáfolta a vádakat. Bolívia csütörtökön viszont hivatalosan is tájékoztatta döntéséről az Egyesült Államokat, ezért Goldbergnek három napon belül el kell hagynia a dél-amerikai országot.

Bolíviában hetek óta tartanak az összecsapások az ellenzéki és a kormánypárti tüntetők között. Az ország északi részén fekvő Pando tartományban nyolc halálos áldozatot és 34 sebesültet követeltek az összecsapások - közölte egy magas rangú bolíviai kormányzati tisztségviselő. Ilyen súlyos incidens eddig nem történt.

Hugo Chávez baloldali venezuelai elnök - Morales szövetségese - csütörtöki tévébeszédében azt mondta: kormánya felhatalmazva érzi magát arra, hogy ha Morales ellen államcsínyt követnek el, beavatkozzon az eseményekbe és "bármilyen akciót megszervezzen" Bolíviában.

Chávez - részben Bolíviával vállalt szolidaritása jeleként - azt is bejelenetette, hogy kiutasítja az Egyesült Államok caracasi nagykövetét, Patrick Duddyt, akinek három napon belül távoznia kell az országból, egyúttal hazahívja Venezuela washingtoni nagykövetét.

Chávez beszélt egy katonatisztekből álló összeesküvő csoport leleplezéséről is. Állítása szerint az Egyesült Államok által támogatott csoport a meggyilkolását tervezte, de erre vonatkozó bizonyítékkal nem állt elő.

A venezuelai elnök az Egyesült Államokba irányuló venezuelai olajszállítás leállításával fenyegetőzött arra az esetre, ha az amerikai hadsereg megtámadná országát. A venezuelai kőolaj legnagyobb vásárlója az Egyesült Államok.