Sólyom visszaszólt a magyart sokalló szlovák miniszternek

2008.09.12. 19:09

Tűrhetetlennek nevezte Sólyom László magyar államfő a szlovák oktatási miniszter magyar nyelvhasználattal kapcsolatos kijelentését. A szlovák miniszter logikusnak nevezte, hogy egy felmérés szerint a szlovák fiatalok többsége nem kíván magyar szót hallani a nyilvánosság előtt.

Egy olyan országban, ahol tíz százalék magyar él, tűrhetetlen azt mondani, hogy ne használják a magyarok az anyanyelvüket - mondta Sólyom a visegrádi együttműködés államfői csúcstalálkozóján a szlovákiai Pöstyénben.

Ivan Gasparovic szlovák köztársasági elnök a találkozón az MTI-nek a két ország jelenlegi kapcsolatáról azt mondta, hogy nem kiélezettek a viszonyok a Magyarország és Szlovákia között, de hivatalos kétoldalú államfői találkozó most még nem lesz.

Szlovákiában egy felmérés szerint a tizenöt éves fiatalok több mint hatvan százaléka úgy véli, hogy nyilvánosság előtt a magyar szónak nincs helye. Ezt kommentálva az oktatási miniszter csütörtökön a parlamentben azt mondta: "van abban egyfajta logika, hogy a gyerekek érteni akarják, amit az államnyelvet nem beszélő polgártársaik mondanak".

KAPCSOLÓDÓ CIKK