Belgium még várna a horvátok EU-felvételével

Vágólapra másolva!
Románia és Bulgária uniós csatlakozásának tapasztalatai aggasztják a belga külügyminisztert, ezért szerinte Horvátország felvételét nem szabad elsietni. Törökországról még szkeptikusabban nyilatkozott.
Vágólapra másolva!

Tavaly aláírt reformszerződésének ratifikálása előtt nem lehet tovább bővíteni az Európai Uniót, még Horvátországgal sem - vélte egy szombaton megjelent interjúban Karel De Gucht belga külügyminiszter.

A La Libre Belgique című napilapnak nyilatkozva úgy vélte, az unió máris közelíti korlátait, ráadásul bővítési fáradtság terheli. A legutóbbi bővítésre és a két országgal (Bulgária, Románia) kapcsolatban azóta felmerült problémákra - köztük a Bulgáriának szánt támogatások felfüggesztésére - hivatkozva De Gucht feltette a kérdést: bölcs dolog-e befogadni olyan országokat, amelyek még nem teljesítik a csatlakozás kritériumait?

Ukrajna, Grúzia és Törökország esetében szerinte még arra is válaszolni kell, hogy hosszú távon van-e helyük az unióban.

A külügyminiszter - aki uniós kollégáival hétfőn Brüsszelben folytatandó értekezlete kapcsán szólalt meg - kitért a grúziai helyzetre is. Mint mondta, abban elsősorban a probléma etnikai jellegű megközelítése aggasztja.

- Ha etnikai vonalak mentén akarják átírni Európa térképét, annak nyugtalanítania kell minket, európaiakat - fogalmazott. Mint mondta, számára első számú politikai problémaként jelentkezik az, hogy be lehet-e illeszteni az EU-ba olyan régiót, amely etnikai kritériumok alapján gondolkodik.

Jelezte még azt is, hogy az EU grúziai missziójában való részvételt illetően egyelőre Belgium a kivárást részesíti előnyben. Látni kell, hogy az uniós megfigyelők bemehetnek-e a szeparatista régiókba - vélte -, különben csupán olyan határok védelmére lesznek hivatottak, amelyeket az EU nem ismer el.