Egyiptom szerint szakértői kormány lehet a válasz a belpolitikai válságra Palesztinában. A közel-keleti ország heteken belül ismerteti rendezési tervét, amellyel a palesztin Hamász és Fatah szervezetek közötti megbékélést szeretné egyengetni.

Szakértői kormányt javasol a palesztin belpolitikai válság rendezésére Egyiptom - közölték szombaton gázai palesztin források. Az elképzelt átmeneti kormányban nem vennének részt a pártok, tevékenysége pedig alapvetően két feladatra korlátozódna: az új választások megszervezésére és a biztonsági erők átalakításáról szóló döntésre.

Egyiptom heteken belül ismertetni akarja rendezési javaslatát a marakodó palesztin pártokkal, mindenekelőtt a Gázai övezetet uraló Hamásszal és a Ciszjordánia egy részén kormányzó Fatahhal. Fatah-források arról számoltak be, hogy előreláthatólag szeptember 22-én találkoznak az egyiptomi közvetítőkkel.

Az iszlamista Hamász 2007 júniusában, utcai harcok után vette át a hatalmat a Gázai övezetben. A Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah azóta csak a Jordán nyugati partjának azokat a területeit ellenőrzi, amelyeket Izrael nem tart megszállás alatt.