Szennyezett tápszertől kaptak vesekövet kínai csecsemők

Vágólapra másolva!
Több mint 400 csecsemő betegedett meg egy szennyezett tápszertől Kínában. A gyerekeknél vesekövet okozott a melanim tartalmú tejpor, egyikük bele is halt. A hatóságok leállíttatták a tápszer gyártását, 19 embert őrizetbe vettek.
Vágólapra másolva!

Legalább 432 csecsemő betegedett meg Kínában egy szennyezett csecsemőtápszertől. A forgalomból a napokban kivont tejporba melanim - egy mérgező ipari vegyület - került. "Súlyos élelmiszerbiztonsági balesetről van szó" - ismerte el pekingi sajtóértekezletén Kao Csiang (Gao Qiang), a kínai egészségügyi minisztérium egyik vezető tisztségviselője.

A kormány a termelés leállítására utasította a Sanlu Group társaságot, Kínai első számú tejporgyártóját (amely részben az új-zélandi Fonterra Co-operative Group tejipari óriáscég tulajdonában van). Kiderült, hogy a Sanlu készítményei okozták a csecsemőknél fellépő vesekőképződést, amibe egyikük bele is halt csütörtökön. A cég 700 tonna tejpor forgalomból kinovását rendelte el.

Kínában nem ez az első alkalom, hogy csecsemők halnak bele a rossz minőségű tápszerbe. 2004-ben legalább 13 csecsemő vesztette életét, mivel egy gyártó hamis tejport hozott forgalomba, amelynek nem volt semmilyen tápértéke.

A mostani ügyel kapcsolatban 19 embert vettek őrizetbe. Kína szerint nem exportáltak a készítményből, jóllehet a tejporból egy keveset eladtak Tajvannak.

A mérgező kémiai vegyületet általában műanyagok, műtrágya és tisztítószerek előállításához hasznáják, de Kínában egyes társaságok állateledelbe is belekeverték, hogy úgy tűnjön, több bennük a fehérje. A szennyezett állateledelektől több ezer házikedvenc betegedett és pusztult el tavaly az USA-ban - írja a BBC.