Hitlert emlegette Slota Sólyom bírálatára

Vágólapra másolva!
Ján Slota szerint a szlovák-magyar kapcsolatok valóban nagyon rosszak, de korántsem Szlovákia, hanem Magyarország miatt. A magyarellenes szlovák kormánypárt vezetője szerint Magyarországon valami hasonló készülődik, mint a múlt század harmincas éveinek elején, amikor "egy alacsony bajszos emberből 1933-ban német birodalmi kancellár lett".  Slota Sólyom László kijelentésére reagált, aki sajnálatosnak nevezte, hogy a legfelső politikai szinten Szlovákiában még soha nem határolódtak el Slota magyarellenes kijelentéseitől.
Vágólapra másolva!

Ján Slota szerint a szlovák-magyar kapcsolatok valóban nagyon rosszak, de korántsem Szlovákia, hanem Magyarország miatt, ahol valami hasonló készülődik, mint a múlt század harmincas éveinek elején, amikor egy müncheni kocsmai sörözés nyomán "egy alacsony bajszos emberből 1933-ban német birodalmi kancellár lett".

A magyarellenes kormánypárt, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) vezetője a SITA hírügynökségnek nyilatkozva reagált vasárnap a magyar államfő kijelentésére. Sólyom László sajnálatosnak nevezte, hogy legfelső politikai szinten Szlovákiában még soha nem határolódtak el Slota magyarellenes kijelentéseitől.

Sólyom a hét végén a visegrádi országok államfőinek pöstyéni találkozóján azt mondta, hogy a két ország kapcsolatainak különböző rétegeiben más-más a viszony, de Slota havi rendszerességgel egymás követő nyilatkozatai egyként sértik a szlovákiai és a magyarországi közösséget. A magyar államfő szerint Szlovákiában a magyarellenesség a legmagasabb politika szintjén is jelen van, s "amit hiányolok, hogy kormányzati szinten ettől soha el nem határolódtak".

Ugyanitt a házigazda, Ivan Gasparovic szlovák államfő azt mondta, hogy a két ország viszonya egyáltalán nem rossz, persze vannak olyan problémák, amelyek időről-időre felszínre kerülnek.

A szlovák-magyar kapcsolatok igenis nagyon rosszak - replikázott Slota. Szerinte "noha a politikusok rendre mosolyognak, mind egymás vállát veregetik, végső soron mindenki érzékeli, hogy a két ország kapcsolatai fagyponton vannak". Ezt a problémát azonban szerinte nem Szlovákia, hanem a szlovákiai magyar politikusok gerjesztik. "Ezek szó szerint zsarolják a szlovák kormányt. De nem csak a szlovákot, a magyart is" - állította Slota, aki szerint a körvonalazódó magyarországi választások fényében, politikai ambícióik teljesülésének érdekében a magyar politikusok előszeretettel "játszanak a magyar kártyával Szlovákiában" is.

Slota szerint "az újfasiszta magyar szervezet, a Magyar Gárda" mögött a Fidesz és a Jobbik áll. "E tekintetben megdöbbentő, hogy a nemzetközi politika semmilyen módon nem avatkozik be" az adott magyarországi állapotokba, márpedig szerinte a nevezetes müncheni kocsmában is hasonlóképpen kezdődött minden: "Az elején fecsegés, fenyegetőzés, ami aztán végső kimenetelét tekintve igen rosszul végződhet. Mert ha azt vesszük, hogy a Magyar Gárda egyes tagjainak őrző-védő szolgálatai vannak, s hogy ezek hivatalosan fegyverkezhetnek, akkor igazán nem tudom, hogyan végződhet mindez, de hogy jól nem, az biztos" - közölte az SNS vezetője.

Néhány órával a fenti nyilatkozat után Slota újabb magyarellenes mondatokat mondott, ezúttal a TASR szlovák hírügynökségnek nyilatkozva. Azt állította, hogy a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) szlovák parlamentben ülő, "a szlovák adófizetők pénzéből fizetett képviselői a Szlovákia területi egységét veszélyeztető budapesti célokat követve teljesítenek feladatokat".

Slota korábbi kijelentései szerint Budapestet a földdel kellene egyenlővé tenni. Ő volt az, aki Szent Istvánt lovas bohócnak, Göncz Kingát ápolatlan kócos asszonynak, Csáky Pált ganénak nevezte, aki Szlovákia területi integritásának veszélyével, a magyarok autonómia-törekvéseivel riogatja a szlovákokat, szaporítva az ezért reá szavazó szlovákok táborát, akitől azonban Robert Fico kormányfő eddig egyszer sem határolódott el.