Elmarasztalta Iránt a német külügyminiszter

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ) való együttműködésre szólította fel Iránt hétfő este a német külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Frank-Walter Steinmeier iráni kollégájával, Manusehr Mottakival találkozott a német fővárosban, s a Teheránnal tárgyaló hatos csoport - az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, továbbá három európai uniós tagállam, Franciaország, Nagy-Britannia és Németország - nevében csalódottságának adott hangot a NAÜ nem sokkal korábban közzétett, az iráni együttműködést hiányoló jelentése miatt. A bécsi székhelyű ügynökség beszámolójában hangsúlyozta, hogy Teherán változatlanul akadályozza az atomprogramjának tisztázását célzó erőfeszítéseket, s az ENSZ Biztonsági Tanácsának felszólításait figyelmen kívül hagyva, továbbra is bővíti urándúsító kapacitásait.

Steinmeier sürgette, hogy Irán bocsásson valamennyi szükséges információt a NAÜ rendelkezésére. Követelte továbbá, hogy Teherán tegyen eleget a nemzetközi közösség követelésének, s hagyjon fel az urándúsítással.

A német külügyminiszter iráni partnerét emlékeztette arra, hogy a hatok júniusi együttműködési ajánlata változatlanul napirenden van. Ennek lényege, hogy készek erősíteni mindenekelőtt a gazdasági és a politikai kapcsolatokat Teheránnal, amennyiben Irán beszünteti az urándúsítást. Ellenkező esetben viszont Teheránnak a szankciók további szigorításával kell számolnia.

Német források nem közölték az iráni diplomácia vezetőjének reagálását. Manusehr Mottaki azonban korábban a hatok ajánlatát elutasította, s kilátásba helyezte, hogy Teherán előterjeszti saját javaslatát.