Így választanak elnököt Amerikában

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok elnökét és alelnökét - jóllehet a jelöltek neve mellé teszik az ikszet, pontosabban nyomják gombot a szavazó-automatáknál - nem közvetlenül választják meg a szavazók, az enök személyéről egy elektori gyűlés dönt.

Az elektorokat a tagállamok küldik az elektori gyűlésre, minden állam a lakosságának megfelelő számú elektort ad. A legnagyobb - Kalifornia - 55-öt, a legkisebbek 2-3-at. Két állam kivételével - Nebraska (5 elektor) és Maine (4 elektor) - az a jelölt kapja egy-egy adott állam összes elektorát, aki - akár egy szavazatnyi - többséget szerez ott.

A két kivétel esetében a szavazatok egy részét viheti csak az államban győztes jelölt, a többi az állam kongresszusi választási körzetének győzteséé lesz.

Ahhoz, hogy valamelyik jelölt megnyerje az elnökválasztást, legalább 270 elektort kell összegyűjtenie az összesen 538-ból. A rendszer sajátossága révén előfordulhat, hogy nem az a jelölt nyer, aki országos szinten több szavazatot szerez. 2000-ben például az összes szavazat 48,38 százalékát szerezte meg a demokrata színekben induló Al Gore George Bush 47,87 százalékával szemben, ám utóbbinak 271 elektort sikerült begyűjtenie, így ő nyert.

Az elektori gyűlés tagjainak a legtöbb állam esetében kötelező arra a jelöltre szavazniuk, aki az ő államukban nyert, néhány államban azonban elvileg szabad kezet kapnak, igaz, általában tartják magukat államuk eredményéhez. Ritkán fordul elő, hogy másik jelöltre szavaznak, inkább az fordul elő, hogy hibát vétenek. Az ilyeneket hűtlen elektoroknak nevezik.

Legutóbb 2004-ben fordult elő, hogy egy minnesotai elektor, akinek John Kerryre és John Edwardsra kellett volna szavaznia, Edwards nevét Ewardsnak írta. 2000-ben fordult elő utoljára, hogy egy elektor szándékosan nem szavazott. Egy Washington D.C-i elektorról volt szó, aki a demokrata Al Goretól és Joe Liebermantől vonta meg voksát tiltakozásként amiatt, hogy a főváros korlátozott képviselettel bír a törvényhozásban.

A választást hagyományosan november első hétfőjét követő kedden egy napon tartják az egész országban. 2008-ben ez november 4-re esik. Ezen a napon választják meg a kongresszusi képviselőket és a szenátusi képviselők egyharmadát is.