Kisebbségbe szorult a cseh kormány

Vágólapra másolva!
Már csak 98 képviselő támogatja a kétszáztagú parlementben a cseh Topolánek-kormányt, mivel az elmúlt napokban két képviselő is kilépett a Polgári Demokratikus Pártból. A kormány eddig sem volt többségben, csak a képviselők fele támogatta, mégis képes volt keresztülvinni a gazdasági reformokat.
Vágólapra másolva!

Három napon belül a második képviselő lépett ki szerdán a kormányzó cseh Polgári Demokratikus Párt (ODS) parlamenti frakciójából. Ezzel tovább gyöngült az amúgy is többség nélkül kormányzó Topolánek-kabinet támogatottsága a képviselőházban, miközben kulcsfontosságú döntések meghozatala vár a parlamentre.

Szerdán Jan Schwippel jelentette be, hogy feláll az ODS padsoraiból. Ezzel társa, Juraj Raninec példáját követte, aki hétfőn hagyta ott a képviselőcsoportot a Topolánek elleni lázadás közepette. Schwippel a CTK hírügynökségnek nyilatkozva azzal indokolta döntését, hogy állandó nyomást érez a pártvezetés részéről, és korlátozzák a véleménynyilvánítás szabadságát. Raninec ugyanerre hivatkozott, amikor bejelentette távozását.

Az újabb kilépéssel már csak 98 képviselő támogatását bírja a kabinet a kétszáz fős törvényhozásban, miközben közeleg a 2009-es költségvetésről, az amerikai rakétavédelmi radarrendszer telepítéséről, illetve a lisszaboni szerződésről szóló szavazás, nem is beszélve a jövő hónapban esedékes bizalmi szavazásról.

A két képviselő távozása nem jelenti a kormány bukását is. A többség hiánya és a gyakori belső viták ellenére a kabinet eddig - két független képviselő támogatásával - képes volt szűk többséggel keresztülvinni a gazdasági reformokat, és elhárítani több bizalmatlansági indítványt is.

Jan Kubácek politikai elemző szerint a perlekedések eddig nem kezdték ki a kormányt, de keményebb hatalmi harcok bontakozhatnak ki az ODS decemberi kongresszusa előtt. Szerinte a kulcsfontosságú szavazások előtt mostantól nehezebbek lesz az alkuk megkötése, de a frakcióból történt kilépések egyelőre nem kérdőjelezik meg a kormány létét.