Megváltoztatnák a Karadzic elleni vádiratot a háborús bűnöket vizsgáló törvényszék ügyészei, bár azt nem árulják el, min módosítanák. Az eredeti vádirat nyolc éve készült.

Módosítanák az egykori boszniai szerb vezető, Radovan Karadzic perében készített vádiratot a háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék ügyészei - jelentette be Karadzic szerdai meghallgatásán egyik képviselőjük, Alan Tieger. Mint mondta, még a héten kérelmezik ezt a bíráktól, és remélik, hogy már a jövő hét elejére meg is kapják az engedélyt. Nem árulta el azonban, hogy mely pontokon módosítanák a nyolc éve készült, tizenegy vádpontból álló eredeti vádiratot.

A nyáron elfogott Karadzicot a boszniai háború alatt elkövetett népirtással és emberiesség elleni bűnökkel vádolják. Karadzic szerdán megerősítette, hogy maga kívánja ellátni saját védelmét, de egy tanácsadói csapat segíti majd a háttérből, és egyik tanácsadója jelen lesz az ülésteremben. A per előtti szerdai meghallgatáson Karadzic ismét bírálta Richard Holbrooke volt amerikai főtárgyalót, amiért az állítólag megígérte neki a boszniai háborút lezáró daytoni egyezmények tárgyalásakor, hogy megvédi a törvényszéktől, de nem tartotta a szavát.

Egyelőre nem tudni, mikor kezdődik el a 63 éves egykori vezető pere. A törvényszék szeretné elkerülni, hogy az eljárás több évre elhúzódjon. Karadzic a 1992 és 1995 közötti boszniai háború idején a boszniai szerbek elnöke volt. Többek közt őt teszik felelőssé az 1995-ös srebrenicai mészárlásért. Karadzicot - több mint 13 év bujkálás után - július 21-én fogták el Belgrádnak, majd kilenc nappal később kiadták Hágának.