Először látogatott hurrikánok által sújtott helyre Raúl Castro

Vágólapra másolva!
Először látogatott el a hurrikánok által sújtott helyekre Raúl Castro kubai államfő, aki az optimizmus, a bátorság és a remény megőrzésére kérte honfitársait. Bátyja, Fidel négy évtizedes uralma alatt mindig azonnal a katasztrófák helyszínére látogatott, ezúttal betegágyában írt hurrikánokhoz kötődő elmélkedéseket, amiket a sajtó közölt.
Vágólapra másolva!

A Gustav és az Ike hurrikán augusztus 30-án, illetve szeptember második hetében söpört át Kubán. Raúl Castro nem állt ki a nyilvánosság elé a hurrikánok idején és az utóbbi napokban sem, éles ellentétben elődjével és egyben bátyjával, Fidel Castróval, aki több mint négy évtizedes uralma alatt mindig villámgyorsan ellátogatott a katasztrófa sújtotta helyekre. A 82 éves Fidel most sem hazudtolta meg önmagát, a betegágyában írt, a sajtóban közzétett szokásos "elmélkedései" közül több a hurrikánokhoz kötődik. Raúl Castro viszont inkább minisztereit küldte el a leginkább károsult körzetekbe, támogató leveleket írt az érintett tartományoknak, és nem nyilatkozott a televízióban.

A hatóságok előzetesen ötmilliárd dollárra becsülték a pusztító erejű forgószelek okozta károkat. Több mint 443 ezer ház rongálódott meg, 63 ezer lakhatatlanná vált, mintegy 135 ezer hektárnyi mezőgazdasági területen pedig tönkrement a vetés. A 11 millió lakosból több mint 3 milliót menekítettek biztonságos helyre, s közülük több mint 200 ezren "egy ideig bizonyosan fedél nélkül lesznek". A lakosság egyötödének háztartásában még mindig nincs áram.

Raúl szerdán a Kuba délnyugati partjaitól 64 kilométerre fekvő Ifjúság szigetén (Isla de la Juventud) tett látogatást; a 86 ezer lakost számláló szigeten az ingatlanok 90 százaléka rongálódott meg. A kamerák kereszttüzében Raúl azt ígérte, hogy helyreállítanak mindent, a sziget "olyan lesz, mint régen, sőt még szebb".

"Azt kérem, hogy őrizzék meg az optimizmust, reményt és bátorságot, ne essenek kétségbe, mert akkor jön a csüggedtség, ami késlelteti a problémák megoldását" - mondta Raúl Castro, aki arra is figyelmeztetett, hogy időbe telik, amíg helyreállítják a hurrikánok által letarolt körzeteket.