Harminc gyanúsítottja van a jemeni merényletnek

Vágólapra másolva!
A jemeni hatóságok mintegy harminc embert vettek őrizetbe a szanaai nagykövetség ellen szerdán elkövetett, 16 halálos áldozattal járó terrortámadással kapcsolatban - közölték csütörtökön biztonsági források.
Vágólapra másolva!

A magát az Iszlám Dzsihád jemeni szervezetének nevező csoport csütörtökre egyértelművé tette, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz tartozik. Korábban csak egy előző merénylet alapján feltételezték róla, hogy az Oszama bin Laden vezette szervezethez kötődik. Jemen egyébként a terroristavezér családjának ősi földje.

A merényletet magára vállaló csoport továbbra is követeli, hogy az Arábiai-félszigeten lévő országban szolgálatot teljesítő amerikai és brit nagykövet haladéktalanul távozzék állomáshelyéről, és zárják be a két külképviseletet, valamint felszólítja Ali Abdullah Száleh jemeni elnököt, hogy engedje szabadon a szervezet 48 bebörtönzött tagját, mert ha ezt nem teszi meg, annak súlyos következményei lesznek.

Közleményében, amelyet Abu Gait al-Jamani, a szervezet állítólagos vezére írt alá, azzal fenyegetőzött, hogy a Szaúd-Arábiában és az Egyesült Arab Emírségekben működő amerikai illetve, brit nagykövetségek ellen is merényletet hajt végre, sőt hasonló akciókat tervez "nyugati érdekeltségek", jemeni közéleti személyiségek és Szaúd-Arábia szanaai nagykövetsége ellen is. A közlemény hitelességét független forrásokból egyelőre nem erősítették meg.

Szerda délelőtt a szanaai amerikai nagykövetséget körülvevő fal előtt gépkocsiba rejtett pokolgépek robbantak, majd egy másik autóval érkező fegyveresek és a külképviseletet őrző biztonsági erők között tűzharc bontakozott ki. A támadásban életét vesztette hat jemeni biztonsági ember, négy civil - köztük egy indai nő -, valamint hat támadó is.

A támadást követően az al-Dzsazíra arab hírtelevízió annak hírét keltette, hogy a nagykövetség bezárt, de ezt a külképviselet szóvivője tagadta. Jemeni biztonsági források pedig azt közölték, hogy Washington szakértőket küld az arab országba, segítendő a helyi nyomozók munkáját.