Nyolc iraki civilt ölt meg az USA légitámadása

Vágólapra másolva!
Romba döntötte egy iraki család házát egy amerikai katonák által végrehajtott légitámadás. Nyolcan meghaltak, a támadásban egy gyerek is megsebesült.
Vágólapra másolva!

Amerikai légitámadásban meghalt pénteken nyolc civil iraki ember, köztük három nő a Bagdadtól északra fekvő Tikrít város közelében, ad-Dúr faluban - közölték szemtanúk és a rendőrség. Az áldozatok ugyanannak a családnak a tagjai voltak. Az öt férfi - köztük egy rendőr - mind 40 évesnél fiatalabb volt, a nők 20, 38, illetve 58 évesek.

Az amerikai helikopterek a házukat találták el és döntötték romba. A támadásban egy gyerek is megsebesült. Szemtanúk szerint a légitámadást megelőzően amerikai katonák kora hajnalban körbevették a házat.

Az amerikai erők bagdadi parancsnoksága egyelőre annyit közölt az incidenssel kapcsolatban, hogy utánajárnak, mi történt. Az amerikaiak rendre bejelentik, hogy vizsgálat indult olyan ügyekben, amelyekben az Egyesült Államok vezette koalíciós erők okolhatók civilek halála miatt. A vizsgálatok eredményét azonban ritkán hozzák nyilvánosságra.

Az ország 2003-as amerikai megszállása óta mintegy 95 ezer iraki civil halt meg az Iraqi Body Count elnevezésű független internetes honlap szerint.