Új-Mexikó

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Székhelye: Santa Fe (72 ezer lakos)
Lakosság: 1,8 millió fő
Kormányzó: Bill Richardson (demokrata)
Az elnökválasztás eredménye: 57% demokrata 42% republikánus
Elektorok száma: 5

Innen jött: Bill Richardson kormányzó, aki idén megpróbálkozott a demokrata elnökjelöltség megszerzésével, Jeff Bezos, az amazon.com alapítója, Conrad Hilton, a Hilton szállodalánc alapítója, Demi Moore színésznő, Billy a kölyök, bandita

Hivatalos madara a gyalogkakukk, emlőse a fekete medve, virága a jucca, fája a kéttűs diófenyő

Jelmondata: Crescit eundo (latin) - Haladva növekszik

Forrás: Getty Images

Az USA több részletben vásárolta meg a ma bő három magyarországnyi állam - korábban még nagyobb volt, ide tartozott a mai Arizona és Colorado több része is - területének jó részét a franciáktól és a mexikóiaktól a 19. században. A kaktuszokkal, bokrokkal, fűvel tarkított javarészt félszáraz sivatagos vidék északon hófödte csúcsoknak adja át a helyet, a hegyvidéket buja erdők borítják. Eredetileg indián törzsek lakták, később spanyolok, majd amerikaiak települtek be. A lakosok több mint 28 százaléka spanyol ajkú, 4 százalékának az indián navajo az anyanyelve.

Gazdasága a bányászatra - gazdag olaj- és gázlelőhelyei vannak, gázból itt található a legnagyobb lelőhely az USA-ban - és a marhatartásra alapul. Itt található a Los Alamos-i Nemzeti Laboratórium, ahol komoly tudományos kutatás és fejlesztés folyik. Az intézmény a Manhattan Projectből nőtt ki, amely az atombomba kifejlesztését célzó kutatóintézetet takarta. Itt építették és robbantották fel 1945-ben a világ első atombombáját.

Alapvetően demokrata beállítottságú állam. George Bush 2004-es újraválasztását megelőzően három alkalommal is demokrata elnökjelöltek nyertek itt, Bush is csak hajszállal győzött 2004-ben. A szenátusban egy demokrata és egy republikánus küldöttjük van, a kongresszusban két republikánus, és egy demokrata új-mexikói képviselő ül. 2008-ban a regisztrált szavazók 50 százaléka volt demokrata, 33 százaléka republikánus.