Erdőtűz pusztít Horvátország déli részén

Vágólapra másolva!
Egy elektromos vezeték zárlata miatt lobbant lángra az erdő a horvátországi Makarska környékén. Az erős szél miatt a lángok gyorsan terjedtek, egy kisváros lakóit ki kellett telepíteni. A szél az oltást is megnehezíti.
Vágólapra másolva!

Mintegy 200 tűzoltó küzd a lángokkal szombaton Horvátország déli részén, az adriai partvidéken, ahol eddig 300 hektárnyi terület lett a tűz martaléka - jelentette a horvát televízió. A tűz péntek este ütött ki Makarska városa közelében, egy erdős vidéken, feltehetően egy távvezetéken bekövetkezett rövidzárlat miatt.

A lángok az óránként 100 kilométeres sebességű szélrohamok miatt rövidesen másfél kilométer széles sávra terjedtek ki - mondta Drazen Glavina tűzoltó parancsnok. A helyszínre fecskendőket és helikoptereket küldtek, de a tűzoltók az erős szél miatt nem tudtak közbelépni.

A tűz éjszaka megközelített egy kisvárost, amelynek lakóit kimenekítették, de a lángok nem érték el a házakat. Két tűzoltó megsérült. A térségben lezárták a partvidéken húzódó főközlekedési útvonalat.

2007-ben a hatóságok szerint mintegy 13 ezer hektárnyi terület égett le a nyári időszakban, a partvidéken kitört mintegy 900 tűzben. Idén kevesebb és kevésbé pusztító erdőtüzeket jelentettek Horvátországból.