A hatóságokat bírálta a tejporbotrány miatt a kínai elnök

Vágólapra másolva!
Egyes középvezetők elvesztették a felelősségérzetüket - bírálta a helyi hatóságokat a tejpormérgezés miatt a kínai elnök. Az államtanács utasítást adott az összes tejtermék ellenőrzésére, illetve a felelős hivatalnokok és cégvezetők megbüntetésére.
Vágólapra másolva!

Kínában a tejpormérgezés után elrendelték a tejtermékek széles körű ellenőrzését és az érintett termékek kivonását a forgalomból. Az államtanács emellett utasítást adott a botrányban érintett vállalatok és állami vezetők megbüntetését is - jelentette péntek éjjel az Új Kína hírügynökség.

Hu Csin-tao kínai elnök még pénteken elítélte a helyi hatóságoknak a tejbotrány során tanúsított magatartását, úgy ítélve meg, hogy egyes középvezetők elveszítették felelősségérzetüket - írta szombaton a Zsenmin Zsipao, a kommunista párt lapja. Az elnök elnök a párt vezetőinek pekingi találkozóján azt mondt: "Ezek az ügyek arról tanúskodnak, hogy egyes középvezetők elvesztették az elvek és a közérdek iránti érzéküket, felelősségérzetüket..."

"Fájdalmas tanulságokat kell levonnunk ezekből a minapi balesetekből" - mondta Hu, aki szerint ezek "újabb figyelmeztetések" voltak. A kínai egészségügyi minisztérium egy hete jelentette be, hogy a kormány a termelés leállítására utasította a Hopej tartományban bejegyzett Sanlu Group társaságot, Kínai első számú tejporgyártóját, miután az első vizsgálatok igazolták, hogy a Sanlu készítményeibe került melamin - egy műanyagok és ragasztók gyártásánál használatos vegyszer - okozta a csecsemőknél fellépő vesekőképződést.

A legfrissebb adatok szerint összesen 6244 gyermek betegedett meg, négyen meghaltak, 158-án súlyos vesebántalmakkal küszködnek. A mérgezés miatt Szingapúr után Malajzia is betiltotta a kínai tejtermékek importját, míg Japán és Hongkong bevonta a kínai termékeket a szupermarketek polcairól.