Putyin és Fillon együttműködne

Vágólapra másolva!
Az orosz és a francia miniszterelnök szükségesnek tartja, hogy Európa és Oroszország "szoros viszonyt" tartson fenn a béke és a biztonság garantálásának érdekében. "Minél többet tárgyal egymással Európa és Oroszország, minél biztosabb viszonyuk, minél szorosabbak gazdasági kapcsolataik, annál könnyebb a stabilitást és a békét kiépíteni" - mondta Francois Fillon francia miniszterelnök orosz házigazdájának a Szocsiban pénteken este tartott díszvacsora kezdetén.
Vágólapra másolva!

A dél-oroszországi városban szombaton tartják az orosz-francia kormányközi bizottság hosszú ideje tervezett soros ülését. Ezzel kapcsolatban Fillon elmondta, hogy a francia fél nem akarta elhalasztani az ülést, mivel nagy jelentőséget tulajdonít az Európai Unió és az Oroszország közötti partnerség megerősítésének.

Vlagyimir Putyin miniszterelnök, volt államfő dicsérte Nicolas Sarkozy francia elnök szívósságát, türelmét és diplomáciai érzékét, amelyet az orosz-grúz válság idején csillantott meg. Hozzátette, hogy a francia és az orosz elnök által kidolgozott, az orosz-grúz háborút lezárni hivatott valamennyi egyezményt tiszteletben fogják tartani, és teljesítik az azokból eredő kötelezettségeket.

Az Európai Tanács szeptember 1-jei rendkívüli ülésén az uniós tagállamok úgy döntöttek, hogy befagyasztják a tárgyalásokat Oroszország és az EU közötti új stratégiai partnerségi szerződésről. Az európai országok ezt az egyetlen intézkedést hozták Oroszország ellen a grúziai válság kezdete óta. Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter élesen bírálta csütörtökön a belföldön szerinte önkényuralmi, külföldön pedig agresszív Oroszországot, amelyet szerinte "elszigetelődés és nemzetközi jelentéktelenségbe süllyedés fenyeget". A German Marshall Alapítvány rendezvényén Rice úgy vélekedett, hogy a Grúzia elleni invázió "kritikus pillanat volt Oroszország és a világ számára". Rice felszólította az európai országokat, hogy zárják szorosra soraikat, és lépjenek fel egységesen Oroszországgal szemben.