Görög teherhajóra támadtak szomáliai kalózok

Vágólapra másolva!
Kalózok támadtak egy szenet szállító görög teherhajóra Szomália partjainak közelében. Ez volt a második görög hajót ért kalóztámadás a héten.
Vágólapra másolva!

Kalózok támadtak meg egy görög teherhajót Szomália partjaitól 250 tengeri mérföldre a nyílt tengeren - közölte a görög kereskedelmi tengerészeti minisztérium vasárnap. A ChartWorld Shipping társaság tulajdonában álló hajóval szenet szállítanak, legénysége 17 Fülöp-szigeteki, egy ukrán és egy kínai állampolgárból áll. A szomáliai hatóságok megpróbálják megtalálni a bahamai zászló alatt közlekedő teherhajót.

Ezen a héten már másodjára csaptak le kalózok görög hajóra Szomália közelében. Csütörtökön a Centauri nevű, 25 fős Fülöp-szigeteki legénységgel közlekedő hajóra támadtak rá. A kalózkodás feléledése miatt rendkívül veszélyes Szomália partjainak közelében hajózni. Július vége óta legalább nyolc kalóztámadást regisztráltak, az idei év első felében pedig összesen 24-et.

Nicolas Sarkozy francia elnök kedden ismét összehangolt nemzetközi fellépést sürgetett a kalózkodás ellen, "tengeri rendőrség" létrehozását javasolta. Szomáliai kalózok jelenleg 150 embert tartanak fogva, és legalább 15 eltérített hajó van a hatalmukban - mondta Sarkozy. A francia elnök már áprilisban összehangolt nemzetközi fellépést kezdeményezett a tengeri kalózkodás ellen. Sarkozy felhívásának nyomán az ENSZ Biztonsági Tanácsa június 2-án egyhangúlag elfogadott határozatban felhatalmazást adott hadihajóknak arra, hogy szomáliai felségvizeken is üldözzék a kalózokat.