Titokban edz Obama az első elnökjelölti vitára

Vágólapra másolva!
Pénteken csap össze először a két amerikai elnökjelölt nyilvános tévévitában. Barack Obama demokrata jelölt három napra elvonul, hogy gyakoroljon. A választók negyedének döntése múlhat a vitán. Az egyre jobban felpörgő kampányra már naponta 3 millió dollárt (körülbelül félmilliárd forintot) költenek a jelöltek.
Vágólapra másolva!

Barack Obama amerikai demokrata elnökjelölt a következő napokban a floridai Tampába utazik, hogy három napot töltsön gyakorlással: stábja segítségével a pénteki elnökjelölti vitára készül, ahol először fog megmérkőzni republikánus ellenfelével, John McCainnel. Az első vita a két jelölt külpolitikai elképzeléseiről szól majd.

Obama a háromnapos vita-táborban - ahogy a demokraták nevezik - intenzív próbákon vesz majd részt. Megépítenek majd neki egy ugyanolyan pódiumot, mint amelyen pénteken vitázni fog a Misssissippi Egyetemen. A politikus egyik tanácsadója, Greg Craig pedig a próbákon McCaint alakítja majd.

A pénteki vitára való felkészülés még inkább felpörgeti az amerikai választási kampányt. A november 4-ei választások előtt összesen három elnökjelölti vitát rendeznek, kimenetelük az egész választást eldöntheti. A tét azért óriási, mert az amerikai választók mintegy 25 százalékát adó bizonytalanok jelentős része éppen a tévéviták láttán hozza majd meg döntését - írja a Guardian.

Épp ezért kell részletekbe menően begyakorolnia McCainnek és Obamának is a lehetséges kérdésekre adott válaszokat. Sokat számít majd az alelnökjelöltek közötti vita is, Sarah Palin, McCain alelnökjelöltje például a kampány legnagyobb kihívásával néz szembe jövő héten, amikor Joe Biden demokrata alelnökjelölttel kell összemérnie erejét. Ha Palin gyengén szerepel, az megingathatja a republikánus pártiak hitét abban, hogy McCain jól választotta meg helyettesét.

Méregdrága kampány

Bár a napokban a közvélemény-kutatások szerint Obama ismét némi előnyt szerzett ellenfelével szemben, az erőviszonyok annyira kiegyenlítettek, hogy a legapróbb hiba is eldöntheti a választást. Ezt tükrözi a kampányköltségek növekedése is - írja a Guardian.

A törvényi előírások szerint mindkét kampánystábnak havonta közzé kell tennie kiadásait. Augusztusban összesen 94,5 millió dollárt (nagyjából 16 milliárd forintot) költöttek kampányra: Obama stábja 53,5 milliót, McCainé 41 milliót. Vagyis naponta nagyjából 3 millió dollár ment el kampányolásra.

Ahogy közeleg a választás napja, mindkét jelölt stábja egyre nagyobb létszámú (a létszámbővítésre Obama 2,8 millió, McCain 1,2 millió dollárt költött), a legnagyobb összegeket mégis a reklámköltségek emésztették fel. Hirdetésekbe Obama 33 millió, McCain 23 millió dollárt ölt augusztusban. McCain stábja 3 millió dollárt, Obamáé 4,9 milliót költött utazásra.