Michigan

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Székhely: Lansing
Kormányzó: Jennifer Granholm (demokrata)
Lakosság: 10,1 millió fő
Az elnökválasztás eredménye: 57% demokrata párt, 41% republikánus párt
Elektorok száma: 17

Innen jött
: Tim Allen, Steven Seagal, Tom Selleck (filmszínészek), Robert Ford Coppola, Michael Moore (filmrendezők), Eero Saarinen (építész - Michiganben hunyt el), William Boeing (a róla elnevezett repülőgépgyár alapítója), Charles Lindbergh (az Atlanti-óceánt repülőn először átszelő pilóta), Henry Ford (autógyáros), Steve Ballmer (a Microsoft vállalat vezetője), Thomas A. Edison (feltaláló, üzletember), Madonna (énekesnő), Gerald Ford (amerikai elnök), Mitt Romney (massachusettsi kormányzó, aki indult a republikánus elnökjelöltségért).

Hivatalos madara a vándorrigó, virága a nőszirom, fája az amerikai selyemfenyő.

Jelmondat: Si quaeris peninsulam amoenam circumspice. (latin) - Ha egy kellemes félszigetet keresel, csak nézz itt körül!

Forrás: Getty Images

Detroit

Michigan az egyik legfurcsább alakú amerikai állam, amit kettészakít a Mackinac-szoros, amely összeköti a Michigan- és a Huron-tavat. Az államnak emellett van még partszakasza a Felső-, a St. Clair- és az Ontario-tónál is, területének majdnem felét pedig víz fedi. A két félszigetet a Mackinac híd 8 km hosszan íveli át - ez az egyedüli összeköttetés a két földdarab között.

A gyarmatosítás előtt különböző algonkin inidán törzsek lakták, majd a franciák rendezkedtek itt be az 1600-as években. Detroitot, a legnagyobb várost is a franciák alapították. 1763-ban sorozatos háborúk után a briteké lett Michigan, melynek neve amúgy indián eredetű, de francia átírásban maradt fenn.

Később a briteknek az Egyesült Államokkal kellett megküzdeniük a területért, a háborúknak csak a 19. század eleje vetett véget, amikor is a belgiumi Gentben megállapodtak a felek többek között Michigan az USA-hoz csatolásáról (1837). Érdekesség, hogy évtizedekkel később Michigan a szomszédos Ohio tagállammal vívott milíciaháborút Toledo városáért, amit a szövetségi kormányzat végül Ohiónak ítélt (Toledo-háború).

Manapság Michigan a Nagy-tavak és a kemény telek mellett autógyártásáról híres. Henry Ford itt létesítette a világ első futószalagos autógyárát, ahol a neves T-modell is elkészült. Michigani központú emellett a híres gabonapehely-gyártó, a Kellogg Company is.Az USA első kereskedelmi rádióadója is itt szólalt meg először.

Michigant durván annyian lakják, mint hazánkat, azonban két és félszer akkor területen él itt a lakosság. Az északi félsziget elég ritkán lakott, viszont a déli sokkal sűrűbben. Abszolút többségben vannak a fehér bőrű amerikaiak, a népesség több mint ötöde német származású. Michiganben él a legnagyobb finn, holland és macedón kolónia az USA-ban. Jelentős kisebbség még a "michiganderek" között az afroamerikaiaké is a maguk 15%-os számarányával. A helyiek elsöprő többsége valamely keresztény felekezetet követi, mindössze 15%-uk nem vallásos.

Politikai beállítottságuk változó: a 30-as éveket sújtó gazdasági világválság óta republikánus fellegvár volt az állam, azonban az utóbbi négy elnökválasztáson megfordult a tendencia: rendszeresen a demokrata jelölt szerez többséget. Szokás szerint a nagyobb városok a demokrata erősségek, míg a vidék és a kissebb "town"-ok a republikánus szavazók otthonai. Végül következzen egy fontos adat: Michigan az USA harmadik legnagyobb karácsonyfa-termelője.

http://www.michigan.gov/