Még alkudoznak az Egyiptomban elrabolt turistákról

Vágólapra másolva!
Elhamarkodottan jelentette be az egyiptomi külügyminiszter, hogy kiszabadult az a 11 külföldi turista és 8 helyi vezetőjük, akiket Egyiptom déli részén raboltak el pénteken. Egyiptom a hétfő esti bejelentést követően pontosított: még folynak a tárgyalások az emberrablókkal.
Vágólapra másolva!

Korai lenne kijelenteni, hogy szabadok, még folynak a tárgyalások - közölte hétfőn este az Egyiptomban pénteken elrabolt turistákkal kapcsolatban az egyiptomi kormányszóvivő. Korábban Ahmed Abul Geit egyiptomi külügyminiszter New Yokrban azt jelentette be, hogy épségben kiszabadultak a túszok, akiket a líbiai-szudáni-egyiptomi hármas határ közelében engedtek el.

A 19 embert - köztük 11 európai turistát - Egyiptom délnyugati részén, a szudáni határ közelében rabolták el pénteken. A német külügy hétfőn délután közölte, hogy váltságdíjról tárgyalnak az emberrablókkal az öt német túsz szabadságáért cserébe.

Egyiptom szerint a turistákat, vezetőiket és sofőrjeiket bűnözők rabolták el. Egyiptom korábban azt közölte, hogy az öt olaszból, öt németből, egy románból és nyolc egyiptomiból álló csoportot Szudánba hurcolták az emberrablók, akik 6 millió dollárt követelnek értük.

A tursiták a Gilf al-Kebir fennsíkot akarták megnézni, amely őskori barlangrajzairól híres. Elrablásukról a túrát szervező társaság tulajdonosa - aki maga is részt vett az utazáson - adott hírt. Feleségét hívta fel műholdas telefonon azzal, hogy az angolt afrikai akcentussal beszélő álarcosok rabolták el őket. A BBC kairói tudósítója szerint ugyan az ilyen emberrablások eddig nagyon ritkák voltak az országban, a helyi vezetők már jelezték, hogy a fennsík térsége egyre kevésbé biztonságos.