Alámerült a mocsokban Obama és McCain

Vágólapra másolva!
Tiszta, nemes küzdelmet ígértek mindketten, közben mégis a hazugság és a csúsztatás lett a fegyverük. A két elnökjelölt - a demokrata Barack Obama és a republikánus John McCain - egymás szavait kiforgatva, a szerencsétlen elszólásokra azonnal lecsapva próbálja elnyerni a választók kegyeit. A negatív kampány talán bejön az elvakult híveknek, de az [origo] által megkérdezett amerikaiak ennél többre vágynak.
Vágólapra másolva!

"Nem beszélek politikáról" - rázta a fejét a középkorú nő, de aztán egy másodperc alatt meggondolta magát, és mégis elmondta a véleményét: "Csak a sárdobálás folyik. Arról beszélnek, hogy mit csinál a másik, és nem arról, hogy ők maguk mit csinálnak." Egy biciklije mellett üldögélő férfi ennél még tömörebben és velősebben fogalmazott: "Egy rakás ember baromságokat dumál."

A két járókelőt Washington forgalmas belvárosában kérdezte az [origo] tudósítója arról, hogy mit gondolnak az elnökválasztási küzdelem hangneméről. Egyikük sem tűnt lelkesnek, pedig két olyan jelölt van versenyben, akik kezdetben azt ígérték, tisztán, övön aluli támadásoktól mentesen kampányolnak majd.

A demokrata Barack Obama fő üzenete épp az, hogy megújítja a belterjes, megosztott és sárdobálós washingtoni politikát, a republikánus John McCain pedig szintén arról beszélt, hogy a fontos ügyekre kell koncentrálni, és még a kampánybuszát is Egyenes Beszéd Expressznek nevezte el. Mostanra egyértelművé vált, hogy ezeket az ígéreteket egyikük sem tudta betartani, egymást követik ugyanis a negatív, támadó és sokszor torzított, illetve hamis információkat tartalmazó hirdetések.

Szexoktatás, ami nincs

McCainék például nemrég futtattak egy hirdetést, amely szerint Obama támogatja, hogy az óvodások átfogó szexuális felvilágosításban részesüljenek. "Mi is Obama egyik fő teljesítménye? Egy törvény, amely szexoktatást ír elő az óvodásoknak. Tanuljanak a gyerekek a szexről, mikor még olvasni sem tudnak? Ez Barack Obama. Rosszat tesz az oktatásnak. Rosszat a családoknak" - szól a hatásos reklám, amellyel azonban az a gond, hogy gyakorlatilag egyetlen szava sem igaz.

A St. Petersburg Times és a Congressional Quarterly által működtetett tényellenőrző oldal, a Truth-o-meter szerint a kérdéses törvénytervezet értelmében a tizenéveseknek egészségügyileg korrekt felvilágosítást írtak volna elő, a fiatalabbakat - így az óvodásokat - pedig arra tanították volna, hogyan kerüljék el a szexuális támadókat. A hirdetés azért sem korrekt, mert azt sugallja, hogy a javaslat Obama szüleménye volt, miközben csak mellette voksolt, ráadásul a tervezet elakadt a törvényhozásban, és nem is lett belőle jogszabály.

Bevándorlós manipuláció

A demokrata jelölt is hajlamos azonban a csúsztatásra és torzításra. Egyik legutóbbi hirdetésében a spanyol anyanyelvű választókat szólította meg, és azt sugallta, hogy McCain lenézi a bevándorlókat, illetve nem támogatja az őket segítő jogszabályokat. A reklám idéz két erős mondatot az egyik legismertebb konzervatív rádióstól, Rush Limbaugh-tól - "Hülye és képzetlen mexikióak", "Fogd be a szád, vagy húzzál el!" -, majd igyekszik McCaint úgy beállítani, mint akinek hasonló véleménye lenne a bevándorlókról.

Az igazság azonban - mint arra a Truth-o-meter is rámutat -, hogy McCain volt az egyik fő támogatója annak a törvénytervezetnek, amely állampolgársághoz segítette volna azokat, akik ugyan illegálisan tartózkodnak az országban, de dolgoznak. Ráadásul a hirdetés azért is erős csúsztatás, mert épp Limbaugh volt az egyik leghevesebb kritikusa McCain bevándorlási politikájának.

A disznó és a rúzs

A nyilvánvalóan hamis üzenetek mellett a jelöltek jeleskednek a másik mondatainak kicsavarásában is. Erre jó példa a disznó és rúzs esete. Barack Obama egy kampányrendezvényen bírálta McCaint, mert szerinte hiába ígér változást, valójában csak a Bush-kormányzat politikáját fogja folytatni, és ezt a következőképp illusztrálta: "Tudják, ki lehet rúzsozni egy disznót, de attól az még disznó marad." A republikánusok ráugrottak erre a mondatra, szerintük ugyanis Obama ezzel Sarah Palinre, McCain alelnökjelöltjére utalt.

Forrás: Getty Images
Palin rúzsa volt a téma

Palinnek a párt konvencióján elmondott beszédéből az egyik legtöbbet idézett mondat úgy hangzott: "Vajon mi a különbség egy hokianyuka és egy pitbull között? A rúzs." (Palin saját magát hívja hokianyukának, utalva arra, egyik fő elfoglaltsága az volt, hogy a gyerekeit hokiedzésre vigye.) A republikánusok szerint Obama disznós hasonlata egyértelműen Palinnek szólt, valójában azonban a szövegkörnyezetből kiderül, hogy egyáltalán nem róla beszélt. Ráadásul a vitatott mondatot nem a demokrata jelölt találta ki, ez ugyanis egy szólás, amelyet gyakran beleszőnek beszédeikbe politikusok, sőt, már McCain szájából is elhangzott.

Hány háza van McCainnek?

Obamáék sem idegenkednek azonban a másik szavainak kiforgatásától. A felesége révén komoly vagyonnal rendelkező McCain egy riporter kérdésére nem tudta megmondani, pontosan hány háza van, amire a demokraták azonnal lecsaptak. Hirdetéseket készítettek, amelyek szerint ez is azt bizonyítja, hogy a gazdag republikánus jelölt nem a földön jár, és fogalma sincs a gazdasági problémák által sújtott átlagemberek mindennapjairól. A reklámokban azt persze nem említették meg, hogy Obama egy több mint másfél millió dollárért megvásárolt házban lakik, amit szintén viszonylag kevés amerikai mondhat el magáról.

A kampány kezdeti időszakában még úgy tűnt, hogy Obama és McCain talán tényleg komolyan gondolja a tiszta versenyről szóló ígéretet. A demokrata politikus stábján belül például töbször is vita volt arról, felvegyék-e a kesztyűt a támadásokkal szemben, és Obama kezdetben elutasította a keménykedésre vonatkozó javaslatokat. Épp arra hivatkozott, hogy ha ő is beszáll a sárdobálásba, akkor azzal a politika megújításáról szóló üzenetének mond ellent.

A jelek szerint azóta meggyőzték, hogy ha tiszta kézzel akarja végigcsinálni a választást, akkor nem lesz esélye győzni. Obama annyira belejött, hogy a Wisconsin Egyetem kutatása szerint szeptember második hetében negatívabb kampányt folytatott, mint McCain. Hirdetéseinek 77 százaléka volt támadó jellegű, míg a riválisa esetében csak 56 százalék volt ez az arány - írta a kutatókra hivatkozva a Washington Post.

Ez Karl Rove-nak is sok

McCain is csak júliusban kezdett negatív kampányba. Ez nagyjából egybeesett azzal, amikor stábja átalakult, és kulcspozícióba jutottak olyan emberek, akik korábban együtt dolgoztak Karl Rove-val, a George Bush kampányait irányító - és nem éppen a tiszta, nemes küzdelem híveként ismert - republikánus stratégával. A sors iróniája, hogy Rove nemrég azt nyilatkozta a konzervatív Fox News csatornának, hogy McCain "túl messzire ment", és olyan dolgokat ad Obama szájába, amelyek "nem állják ki a százszázalékos igazságtesztet".

Forrás: Pethő András [origo]
Egy elkötelezett McCain-hívő

Rove ugyan hasonló kritikával illette a demokratákat is, de ők ezt elengedték a fülük mellett, és azt hangsúlyozták, amit a stratéga McCainről mondott, mert szerintük ez után már senkinek sem lehet kétsége afelől, hogy John McCain irányítja a "történelem legtisztességtelenebb kampányát".

Az [origo] által megkérdezett washingtoni járókelőknek talán nem tetszik ez a keménykedés, de az elkötelezettebb párthíveket épp a támadások éltetik. A republikánus konvención John McCain és Sarah Palin beszéde alatt is a rivális szidásakor jött tűzbe leginkább a közönség, a demokrata elnökjelölő gyűlés után pedig egy Obama-rajongó azt mondta az [origo] munkatársának, hogy tetszett neki az elnökjelölt beszéde, de "támadhatta volna jobban is McCaint". A kevésbé elkötelezettek ugyanakkor ennél talán többre várnak. Ahogy egy középkorú férfi fogalmazott Washington belvárosában: "Várom a tévévitákat, és remélem, hogy ott tényleg a fontos ügyekről fognak beszélni."

Washington D.C., Egyesült Államok