Obama visszavette a vezetést McCaintől

2008.09.22. 6:29

Ismét Barack Obama a népszerűbb az amerikai elnökjelöltek közül, annak ellenére, hogy a legutóbbi felmérés még John McCain előnyét mutatta. Obama támogatottságának növekedése összefügg az amerikai pénzügyi válsággal, amelynek napjaiban ellenfele több szerencsétlen kijelentést tett.

Az amerikai pénzügyi rendszer súlyosbodó nehézségeinek napjaiban visszavette a vezetést republikánus ellenfelétől Barack Obama, az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltje. A Gallup-intézet helyi idő szerint vasárnap közölt legfrissebb országos felmérése szerint az Illinois-i szenátor 50-44 arányban vezet John McCainnel szemben.

Múlt vasárnap, a tőzsdei mélyrepülés előtt még a statisztikai hibahatáron belüli - két százalék - volt a különbség az elnökjelöltek között (47-45 McCain javára). Mindketten javában készülnek az első tévévitára, amely pénteken lesz a mississippi egyetemen. McCain abban reménykedik, hogy faraghat hátrányából, amelyet az amerikai pénzügyi rendszer múlt heti megingása alatt szedett össze.

Ebben feltehetően szerepet játszott, hogy elkövetett néhány baklövést: hétfőn például kijelentette, hogy az amerikai gazdaság szilárd lábakon áll. A tőzsdei árfolyamok éppen aznap indultak zuhanásnak. A Lehman Brothers befektetési bank csődje és egy másik amerikai befektetési bank, a Merrill Lynch áron aluli eladása óriási meglepetést és zavarodottságot okozott a piacokon, a bankok leálltak az egymásnak való kölcsönnyújtással. Emiatt szerdára szinte megbénult az amerikai (és az euróövezeti) pénzügyi rendszer.

Obama igyekezett úgy beállítani, hogy részben a republikánus kormányzat, és maga McCain is felelős azért, hogy a pénzügyi rendszer a csőd szélére jutott. Tény, hogy a republikánus elnökjelölt egészen eddig a vállalati és pénzügyi dereguláció híve volt, azé a "puha" ellenőrzésé, amely sokak szerint részben közrejátszott a jelenlegi pénzpiaci zavar kialakulásában. Az arizonai szenátor most azt mondja, szorosabb ellenőrzésre van szükség, hogy meg lehessen előzni a tőzsdei árfolyamok szabadesését előidéző újabb felfordulást.

Az amerikai kormány a hét végén 700 milliárd dolláros piacmentő javaslatot terjesztett elő, amelynek lényege, hogy az állam kivásárolja a bankoknál és biztosítóknál felgyülemlett rossz jelzálogadósságokat. Obama úgy nyilatkozott vasárnap a CNBC televízióban, hogy a 700 milliárd dollár felhasználását egy független testületnek kellene felügyelnie, az átláthatóságot biztosítandó.

KAPCSOLÓDÓ CIKK