Népszerűséget hozott Putyinéknak a grúz konfliktus

2008.09.22. 20:29

Szépen emelkedett Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök és Dmitrij Medvegyev államfő népszerűsége, miközben az orosz csapatok mélyen behatoltak Grúzia területére. Előbbi 5, utóbbi 10 százalékkal népszerűbb az oroszok körében, mint a harcok előtt volt - derül ki egy friss felmérésből.

Az oroszok teljes mértékben helyeslik Vlagyimir Putyin miniszterelnök és Dmitrij Medvegyev államfő fellépését a Grúziával kialakult konfliktusban - derül ki a Levada központ legfrissebb felméréséből. Az államfő tevékenységének támogatottsága 80 százalék felett van, Putyinz pedig a megkérdezettek közel 90 százaléka támogatja.

Az elmúlt egy hónapban - miközben Oroszország fegyveres konfliktusba bonyolódott Grúziával és elismerte a tőle elszakadt Abházia, illetve Dél-Oszétia függetlenségét - Medvegyev népszerűsége 10 százalékkal (73-ról 83 százalékra), Putyiné 5 százalékkal, 83-ról 88 százalékra emelkedett.

A megkérdezettek 28 százaléka szerint a tényleges hatalom Putyin kezében van, csak 14 százalék szerint irányítja az országot az államfő. Az oroszok 54 százaléka ugyanakkor azt vallja, hogy Medvegyev Putyin politikáját folytatja.

Dmitrij Medvegyev a március 2-i elnökválasztáson aratott győzelmet, hivatalos adatok szerint a szavazatok 70 százalékát szerezte meg. Az orosz politikusok népszerűségi listáján már 2006 végén is második helyen állt Putyin mögött.

KAPCSOLÓDÓ CIKK