Több mint kilencezer gerilla életrajzát találták meg Kolumbiában egy, a harcokban zsákmányolt USB-memóriában. Az adatok alapján a kolumbiai ügyészség eljárást akar indítani valamennyi ember ellen, akiről adatok voltak a memóriában.

Kolumbiában megtaláltak egy, a harcok során elkobzott USB-memóriában a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) gerillaszervezet keleti frontjának "ki kicsodáját". A memóriában összesen 9387 életrajzot tároltak, amelyek alapján azonosítani lehet a FARC tagjait és támogatóit. A februárban az ország középső részén fekvő Meta tartományban zsákmányolt adatgyűjteményt a hét elején átadták a kolumbiai ügyészi szervek antiterrorista osztályának. A FARC gerincét éppen a keleti front adja, ezek azok az egységek, amelyek fogva tartják a politikai túszokat.
   
Egy névtelenséget kérő ügyészségi illetékes elmondta, hogy 8 Excel-dossziéba gyűjtötték a tagok nevét, azonosító számát, születési helyét, a szülők nevét, a gerillaszervezetbe való belépés idejét, sőt, még azoknak a nevét is, akik ajánlották őket. A részletes életrajzokba belevették azt is, hogy ki milyen kiképzést kapott. Külön fejezet foglalkozik a szervezet városi sejtjeivel, továbbá listát készítettek azokról, akik dezertáltak, akiket eltávolítottak a FARC-ból és akik akció közben haltak meg. Mindegyik életrajzot egy-egy vezető írta alá.
   
Az ügyészség munkatársa azt mondta: a memória létezését a kolumbiai igazságügyi szervek fedezték fel, és annak tartalmát nem manipulálhatta a hadsereg. Az adatok alapján a kolumbiai ügyészség eljárást akar indítani a 9387 feltételezett gerilla ellen lázadás és terrorizmus címén. José Gregorio Hernandez, a kolumbiai alkotmánybíróság volt elnöke a francia hírügynökségnek azt mondta, hogy amikor feloszlatták a mintegy 31 ezer fős félkatonai osztagokat, senkit sem ítéltek el közülük, és félő, hogy ezúttal is ez fog történni.