"Koldus voltam, király lettem" - egy maharadzsa az alföldi tanyavilágban

Vágólapra másolva!
Százszobás palotában, királyi pompában élt Szadhu Maharádzs, egészen addig, amíg mindenét maga mögött hagyva egy hindu kolduló rendbe lépett. Csak legyint, amikor a saját múltjáról kérdezik. A 63 éves szerzetes az alföldi tanyavilágban vendégeskedett a hazai néhány tucat hívőből álló vaisnava hindu közösségnél. Bhaktivédánta Szadhu Maharádzs az [origo]-nak szegénységről, gazdagságról és Istenről beszélt. 
Vágólapra másolva!

Milyen ma maharadzsának lenni Indiában?

Ma már demokrácia van. De amikor megszülettem, és még léteztek királyságok, egészen más életet éltem. Akkor még a maharadzsákat olyan tisztelet övezte, mintha istenek lennének, és a maharadzsák így is bántak a területükön élőkkel. De még most is nagy vagyonom lenne, ha nem hagytam volna magam mögött mindent. Egyszerűen kiszálltam, kisétáltam abból az életből.

Mi mindent hagyott el?

Volt egy palotám, száznyolc szobával. Összesen három palotám volt Indiában, amikor otthagytam mindent. Voltak nagy földjeim, feleségem, fiaim, lányaim, jól menő vállalkozásom, annyi minden... Iskolák, főiskolák, amelyeket a családom alapított... Nem is tudom összeszámolni.

Az ön édesapja, Bihár állam egyik maharadzsája, vallásos hindu volt. Miért küldte mégis katolikus iskolába?

Tisztelte Jézust is. Az apám és a nagyszüleim, akik királyok voltak Mungírban (Bihár állam egyik városa, ma a jóga egyik fellegvára - a szerk.), nagyon tiszta emberek voltak, Istennek szentelték az életüket. Azért küldtek keresztény iskolába, hogy az igazságról tanuljak. Jézus is az igazságot tanítja. Azt mondja, ő Isten fia, és nagyon világosan fogalmaz. Rá kell eszmélned Istenre, hogy tudd, nincs különbség. Én sem éreztem a különbséget a katolikus iskolában.

Miután lediplomázott, egyből a vallás felé fordult?

Nem, üzlettel kezdtem foglalkozni. A családommal törődtem (Szadhu Maharádzs 19 évesen megházasodott - a szerk.), üzleteltem, akkoriban csak az anyagi dolgokkal foglalkoztam. A hatalom és a pénz érdekelt.

Csak ez számított?

Akkoriban igen. Amikor bármit megkapsz, még többet akarsz. De ha már elérhetsz mindent, és én elértem, rájöttem, hogy mindez nem fontos, mert nem leszek tőle boldogabb. Pedig én is a boldogságot kerestem, és az igazságot. Márpedig a hatalomban nem találod meg az igazságot. A pénzben sem. Isten az igazság. Az Isten iránti szeretet az igazság. Az emberek és minden élőlény iránti szeretet az igazság.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Szadhu Maharádzs - még több kép

Ez azt jelenti, amikor még királyként élt, nem hitt Istenben?

Akkor még keveset tudtam, és keveset is értettem. Kerestem valamit, de nem tudtam, mit is keresek. A pénzben kerestem azt a valamit. Azt vártam, hogy a palotáim kényelmében megtalálom majd az igazi boldogságot. A nőktől, az érzéki dolgoktól vártam az örömöt. De mindent kipróbáltam; nem volt olyan hely, ahol boldog lettem volna.

És hogyan került közelebb a valláshoz?

Éreztem, hogy meg kell változnom. Mert az a célom, hogy fejlődjek, hogy tudatosabban éljek.

Volt tanítója?

Meg leszel lepve, a mesterem német volt. Németországban született, nem indiai, ő tanított engem (Szvámí B. A. Paramadvaiti Maharádzs. Szadhu Maharádzs Indiában találkozott vele - a szerk.). Az ő segítségével lettem szannyász, kolduló szerzetes. Ő talált rám és beszélt rá, hogy hagyjak el mindent és segítsek másoknak.

Mi a célja? Közelebb hozni Istent az emberekhez?

Először nekem kell a közelébe kerülnöm. És akkor, ha már megismertem, akkor megpróbálhatom megmutatni a hozzá vezető utat másoknak is.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Szadhu Maharádzs - még több kép

"Amíg királyként éltem, koldus voltam. Most, hogy koldus vagyok, királlyá lettem." Mit jelent ez a korábbi mondata?

Ha gazdag vagy, állandóan még több pénzt keresel. Mindig azt érzed, hogy még többre van szükséged. Ha van autód, mindig újabbat vagy jobbat akarsz. Őrülten futsz a pénz után, csak azért, hogy még tovább hizlalhasd az egódat. Én is ilyen gazdag voltam, de valójában koldus - mert mindig szükségem volt valamire, és aki szükséget szenved, az koldus. Ha viszont már nincs szükséged semmire, az azt jelenti, hogy tényleg gazdag lettél.

Akkor ma már nincs szüksége semmire?

Semmire. Mindenem megvan, amit akarok. Mindent megkapok, amit csak akarok, mert Isten velem van. Milyen problémád lehetne, ha Isten veled van? Ha ő nincs veled, akkor bajban vagy. Igazam van? Amiről beszélek, az nem csak a világ egy részén érvényes, nem csak Indiában, ezt mindenki érezheti. Mi azt mondjuk, Krisna-tudatosság. Te azt mondod, Isten-tudat. Ha ilyesmiről van szó, mindenkinek valamilyen szektás furcsaság jut eszébe. Pedig nem. A tudatos életre mindenkinek szüksége van. Van valaki, aki tudatlanul akar élni? Tudatos élet - azt jelenti, Isten-tudatos élet. Mindegy, hogy Krisnának nevezed-e.

Sokan vitatkoznának azzal, hogy nem számít, Istent Allahnak, Jézusnak vagy Krisnának nevezzük-e.

Mindenkinek joga van hozzá, hogy különböző neveket adjon Istennek. Mindenki gondolkozik azon, hogy kicsoda Isten, mert ő az Univerzum középpontja. Ő mindenható, ő a teremtő. Ha ezt nem ismered fel, ha elfelejted, akkor szenvedsz, reménytelen helyzetben vagy. Krisna és Jézus között nagyon sok a hasonlóság. Mindketten azért jöttek, hogy segítsenek az embereken. Miért ne tetszhetne mindkét elnevezés? Igazam van?